Kerk & religie

Nieuwe kerk Culemborg

De christelijke gereformeerde kerk te Culemborg neemt vrijdag haar nieuwe kerkgebouw aan de Prijsseweg in gebruik.

22 May 2007 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:47
De christelijke gereformeerde kerk te Culemborg neemt vrijdag een nieuwe kerk in gebruik.
De christelijke gereformeerde kerk te Culemborg neemt vrijdag een nieuwe kerk in gebruik.

Vanwege de groei van de gemeente moest in 2003 van de kerk aan de Ridderstraat worden uitgeweken naar een tijdelijk onderkomen aan de Fluweelboom. De oude kerk is inmiddels verbouwd tot appartementencomplex. De nieuwe kerk, midden in een woonwijk, biedt ruimte aan 210 kerkgangers. Een zaal die bij de kerkruimte getrokken kan worden, biedt ruimte aan 80 extra zitplaatsen. Verder is er ruimte voor jeugdwerk, verenigingen en Bijbelkringen. De kerk is gebouwd door de plaatselijke aannemer Van Santen. Ook is er veel werk verricht door vrijwilligers. De kerk heeft ongeveer 1,2 miljoen euro gekost. De christelijke gereformeerde kerk te Culemborg telt ongeveer 200 leden.Vrijdagavond gaat de plaatselijke predikant ds. L. A. den Butter na de overdracht van het gebouw voor in een speciale dienst. Zaterdag is het open dag, van 10.00 tot 16.00 uur.


Kerkdiensten hervormd Garderen

De hervormde gemeente van Garderen belegt met ingang van 10 juni kerkdiensten in de oude Dorpskerk. De diensten worden gehouden om 16.30 uur. De tijdelijke kerkenraad zal de eerste keer dienst doen, zo deelt de tijdelijke scriba in een persbericht mee. Bij de volgende diensten zullen kerkenraadsleden uit Voorthuizen en Kootwijkerbroek de kerkenraadsbank vullen.


Restauratie kerk Nederhorst

Het interieur van de Willibrordkerk in Nederhorst den Berg wordt gerestaureerd. De kerk, op een terp midden in het dorp, wordt teruggebracht in oude staat. De vloer moet plaatsmaken voor een hardstenen vloer, waarin middeleeuwse plavuizen worden verwerkt. De inrichting van de kerk wordt omgedraaid. De kijkrichting is nu torengericht. Het is de bedoeling dat de ingang onder de toren en het orgel komt. Kerkbanken maken plaats voor stoelen en bij de huidige ingang komt een stiltekapel.

Men verwacht bij de restauratie in de vloer oude grafzerken te vinden. In welke toestand de zerken zich bevinden, is onbekend. Voorzitter Kees van Noppen van de kerkenraad weet dat er tijdens de verbouwing in 1939 verwarmingsbuizen dwars door de oude zerken geslagen zijn.

De protestantse gemeente in Nederhorst den Berg, eigenaar van de Willibrordkerk, houdt sinds zondag diensten in de tegenovergelegen Bergplaats en om de andere week in de rooms-katholieke Hemelvaartkerk aan de Dammerweg. De verbouwing kost ongeveer 200.000 euro en wordt door de gemeente zelf betaald. De kerk wordt in september weer in gebruik genomen.


Restauratie graven Zeist

De gereformeerde gemeente te Zeist heeft drie historische grafmonumenten op de Oude Algemene Begraafplaats in Zeist gerestaureerd. Onlangs zijn de drie geadopteerde grafmonumenten door de kerkelijke gemeente overgedragen aan de Stichting Oude Algemene Begraafplaats Zeist De Kleine en de Groote.

De restauratie van de drie graven door de kerk past in een herstelplan dat door de stichting is opgesteld om de unieke historische begraafplaats -die compleet was vervallen- onder de aandacht van de Zeister bevolking te brengen. Vorig jaar werd al het poortgebouw uit 1830 na restauratie heropend.

De gerestaureerde graven zijn van drie mensen die een grote rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de gereformeerde gemeente in Zeist. Het gaat om Jacobus van Ekeren (1840-1914) en Cornelis van Dam (1846-1914), respectievelijk de eerste ouderling en de eerste diaken van de gemeente. Van Dam was bovendien scriba en catechiseermeester. Het derde graf is van ds. Diedericus Wijting (1844-1892), van 1889-1892 de eerste predikant van de in 1884 geïnstitueerde gemeente.

De achteringang van de Rehobôthkerk van de gereformeerde gemeente ligt tegenover het karakteristieke poortgebouw van de begraafplaats aan de Bergweg in Zeist.


Restauratie Goudswaard

De hervormde kerk in Goudswaard wordt gerestaureerd. Zowel binnen als buiten staat het rijksmonument in de steigers. Het dakbeschot wordt hersteld, kapotte balken worden vervangen en er komt een nieuw pannendak. Een dakkapel moet zorgen voor een betere ventilatie. Achter op het dak komt een nieuw koorkruis te staan, met bijbehorende windhaan. Ook de pilaren van het toegangshek worden opgeknapt. Aan de binnenzijde wordt de pleisterlaag van de wanden vervangen. De vloer gaat er deels uit en de oude zerken komen dichter bij de preekstoel te liggen. In het houten plafondgewelf worden de slechte planken vervangen.

Het orgel blijft tijdens de werkzaamheden in de kerk staan. Het eenklaviers instrument is in plastic ingepakt en wordt met een houten bekisting beschermd.

De rechthoekige zaalkerk stamt uit de achttiende eeuw. De diensten zijn gedurende de restauratie verplaatst naar de naastgelegen zaal Rehoboth.

De restauratie kost ruim 1 miljoen euro. Voor de restauratie van de gemeentelijke toren uit 1721 is vorig jaar 180.000 euro beschikbaar gekomen. De restauratie moet voor de Kerst afgerond zijn.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer