Kerk & religie
Grondvlak

Nieuws uit de lokale kerkelijke gemeenten.

20 March 2007 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:37

Open dag hhg Middelharnis
Het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente te Middelharnis-Sommelsdijk e.o. wordt vrijdag officieel in gebruik genomen. Na een jaar van voorbereiding en een jaar bouwen werd op 24 december 2006 reeds de eerste dienst in het gebouw gehouden. Ook hierna hebben honderden vrijwilligers nog veel werk verzet. Vrijdagavond wordt het gebouw officieel overgedragen aan de kerkvoogdij. Dit gebeurt in een dienst die geleid zal worden door de consulent, ds. P. Korteweg. Zaterdag is het mogelijk het kerkgebouw te bezoeken. De kerk is open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Maranathakerk Ermelo vijftig jaar
In de gereformeerde Maranathakerk in Ermelo is zondag een speciale cantatedienst gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de kerk. Het aantal gereformeerden in Ermelo groeide in de jaren vijftig zo hard dat de Immanuëlkerk aan de Stationsstraat te klein werd. In maart 1957 werd daarom de eerste steen gelegd van een tweede gereformeerde kerk in Ermelo: de Maranathakerk aan de Sparrenlaan. Het gebouw werd in november van dat jaar opgeleverd.

Binnenkort wordt het kerkgebouw gerestaureerd, meldt een van de predikanten van de Maranathakerk, ds. P. M. J. Hoogstrate, desgevraagd. „Het gebouw wordt intensief gebruikt en is aan renovatie toe.” In het najaar hoopt de gemeente de verbouwing af te ronden. Tegenwoordig kerken de wijkgemeenten Noord en Oost in de Maranathakerk. De predikanten van de Maranathakerk zijn ds. W. van Domselaar en ds. Hoogstrate.

Cgk in Kantens geïnstitueerd
Vorige week zondag is in het Groningse Kantens een christelijke gereformeerde kerk geïnstitueerd. In deze dienst, die geleid werd door de consulent ds. M. P. Hofland uit Groningen, werden vijf ouderlingen en twee diakenen bevestigd. In dezelfde dienst werd ds. P. C. de Lange aan de gemeente van Kantens verbonden. Ds. De Lange wordt met de verzelfstandiging van Kantens predikant van zowel Thesinge als Kantens.

Voor de instituering maakte de gemeente in Kantens/Westerwijtwerd deel uit van de christelijke gereformeerde kerk van Thesinge, vertelt scriba Joh. Spriensma desgevraagd. In 1988 kwam er naast de preekplaats in Thesinge een tweede preekplaats in Westerwijtwerd. De diensten in Westerwijtwerd werden in het begin bijgewoond door ongeveer veertig mensen. In de loop van de jaren nam dit aantal echter flink toe.

Omdat het gehuurde kerkgebouw in Westerwijtwerd te klein werd, werd vorig jaar november het voormalige gereformeerde kerkgebouw aan de Langestraat in Kantens gekocht. Tegelijkertijd werd besloten om een zelfstandige gemeente op te richten, aldus Spriensma. De christelijke gereformeerde kerk te Kantens telt nu ongeveer 140 leden, de christelijke gereformeerde kerk in Thesinge heeft ongeveer 150 leden.

Jozuagemeente in Alblasserdam
De bouwplannen van de evangelische gemeente Jozua in Alblasserdam aan de Parallelweg gaan niet door. De evangelische gemeente wilde aanvankelijk, met steun van de gemeente, verhuizen naar industrieterrein Vinkenwaard, maar dat plan werd geblokkeerd door de provincie. De burgerlijke gemeente vond ten slotte voor de Jozuagemeente een plaats aan de Parallelweg, waar eerder de openbare mavo en de Francescoschool waren gevestigd. De evangelische gemeente had plannen om een deel van de oude mavo te verbouwen en uit te breiden zodat er voorlopig 650 zitplaatsen komen. De komende jaren moest het aantal zitplaatsen verhoogd kunnen worden tot 1000. Ook deze plannen gaan nu echter niet door. B en W staan aan de Parallelweg een kerkgebouw met hooguit 650 zitplaatsen toe.

Jozua denkt nu aan nieuwbouw op Haven-Zuid, of boven op het pand van supermarkt Bas van der Heijden. Als tijdelijke oplossing zoekt de evangelische gemeente een onderkomen op het industrieterrein. Jozua houdt nu diensten in cultureel centrum De Wipmolen. Omdat De Wipmolen dit jaar wordt gesloopt, zoekt de evangelische gemeente andere ruimte. In de nieuwe Wipmolen aan de Haven is niet voldoende ruimte.

Evangelische gemeente Jozua Alblasserwaard ontstond in 1994 als zustergemeente van de evangelische gemeente Jozua Dordrecht. De gemeente begon met ongeveer 20 leden en telt inmiddels ruim 500 leden.

Geen gsm-mast op Immanuëlkerk
De hervormde wijkgemeente van bijzondere aard in Barendrecht stelt het dak van haar Immanuëlkerk niet beschikbaar voor de plaatsing van een gsm-mast. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Verschillende telecomaanbieders zoeken naar een plek om zendantennes te plaatsen in de Barendrechtse wijken Buitenoord, Molenvliet en Nieuweland. Omdat twee andere gsm-masten moeten verdwijnen van de gemeente, is men bang dat daar binnenkort bijna niet meer met de mobiele telefoon kan worden gebeld.

Het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente van de Immanuëlkerk ziet echter niets in de plaatsing van een zendantenne op het dak van zijn kerk. „Het belangrijkste bezwaar is dat de aard van het gebouw zich moeilijk verdraagt met de mobieletelefoniemast”, meldt kerkrentmeester M. van der Grift. „Hoe klein die dan ook moge zijn: de commercie stuit hier op het ideële karakter van de kerk. De kerk is een huis van God. Dat er vaak riante bedragen tegenover staan, doet daar niets aan af”, zegt Van der Grift. „Onze gemeente heeft een gezonde financiële positie. Daarom laten wij ons niet verleiden door een eventuele grote geldsom.”

De kerkrentmeester zegt zich overigens geen zorgen te maken over het feit dat er in de wijken niet meer mobiel gebeld zou kunnen worden. Wethouder Nootenboom houdt vast aan eerdere uitspraken van KPN en Vodafone dat de dekking er gewaarborgd blijft.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer