Kerk & religie
Kerk kan hoop bieden in Roemenië

BARNEVELD - „Het is niet de taak van de kerk om gezien, maar om gehoord te worden. Als de kerk macht wil hebben, zal ze haar kracht verliezen.” Dat zei ds. Balogh Barnabas van de Hongaarse Gereformeerde Kerk in Roemenië zaterdag in Barneveld.

Van een medewerker
BARNEVELD – „Het is niet de taak van de kerk om gezien, maar om gehoord te worden.” Dat zei ds. Balogh Barnabas van de Hongaarse Gereformeerde Kerk in Roemenië zaterdag in Barneveld. De adviseur van Stichting Hulp Oost Europa (HOE) sprak op een symposi
BARNEVELD – „Het is niet de taak van de kerk om gezien, maar om gehoord te worden.” Dat zei ds. Balogh Barnabas van de Hongaarse Gereformeerde Kerk in Roemenië zaterdag in Barneveld. De adviseur van Stichting Hulp Oost Europa (HOE) sprak op een symposi
De adviseur van Stichting Hulp Oost-Europa (HOE) sprak op een symposium in de Goede Herderkerk dat was georganiseerd ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de stichting. Het symposium, met de titel ”Aan de grenzen van de EU”, ging over de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie op 1 januari 2007. De stichting ziet zich met deze gebeurtenis voor nieuwe uitdagingen in Roemenië geplaatst.

Ds. Balogh Barnabas zette enkele nadelen van toetreding op een rijtje. Er worden hoge eisen gesteld aan de Roemeense economie. Kleine boeren kunnen hun producten niet meer verkopen door de open markt, de jonge generatie trekt weg, op zoek naar werk in het westen. Families raken ontwricht, waarvan vooral ouderen de dupe zullen worden. De bevolking zal nog meer worden geconfronteerd worden met het libertinisme van het westen, zoals vrije seks en prostitutie.

De Roemeense predikant ziet wel een taak voor de kerken, maar niet in de politiek. Het moet de kerk niet om macht gaan. De kerk moet de wet en de liefde van Christus volgen en spreken over bekering en vergeving. Daarbij moet ze hoop geven voor ouderen, die het in Roemenië heel zwaar hebben, en waarden en normen stellen voor jongeren. De kerk moet het opnemen voor de sociaal zwakkeren en onrecht aan de kaak stellen. Ds. Barnabas noemde in het bijzonder de in Roemenië veel voorkomende corruptie. Het leven moet niet beslissend worden beïnvloed vanuit Brussel en Straatsburg, maar door de beslissingen die in het gezin genomen worden.

Ds. Barnabas zei dat de Roemenen meer behoefte hebben aan „hart” dan aan geld. Hij stelde voor de letters HOE in te vullen als ”Heart of Europe” (”Hart van Europa”) of ”Hoop voor Oost-Europa”.

F. A. van de Berg, voorzitter van HOE, trok een paar lijnen naar de toekomst van de hulporganisatie. Hij wil terug naar de Bijbelse roeping: verspreiding van het Woord en invulling van het diaconaat. Samen met kerkleiders uit Oost-Europa wil hij zoeken naar een concrete invulling. Volgend jaar gaat het bestuur op studiereis.

Van de Berg: „De kerken in Oost-Europa koersen aan op meer eigen verantwoordelijkheid in de hulpverlening. Geld moet niet zomaar worden overgemaakt, het moet duidelijk zijn waaraan het wordt besteed. Het is beter het totaalbedrag in gedeelten over te maken, stapje voor stapje. Oost-Europeanen moeten ook leren om in stappen te werken.”

Desgevraagd zei de HOE-voorzitter dat er de laatste jaren in Roemenië sprake is van geestelijke ontreddering. De herstructurering op weg naar de Europese Unie is in volle gang, maar tegelijkertijd vallen grote groepen Roemenen geestelijk buiten de boot. De secularisatie neemt toe, mensen maken zo veel werkuren dat het gezin in de knel komt.

HOE wil zich de komende jaren nog meer focussen op de primaire taken van de kerk: de woordverkondiging en de diaconale taken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om evangelisatieprojecten en hulp aan arme gezinnen. „Er zijn kerkelijke gemeenten waar de diaconie absoluut niet functioneert. In sommige gemeenten zijn niet eens diakenen. Onze stichting vindt dit werk belangrijker dan het opbouwen en herstellen van kerken. Maar er is geen sprake van om met de hulpverlening te stoppen.”

Europarlementariër B. Belder, die ook het woord voerde, hoopt dat de Roemeense kerken zich aan de zijde van de Duitse bondskanselier Merkel zullen scharen. In 2007 zal er een besluit moeten worden genomen over het afgewezen grondwettelijk verdrag voor de Europese Unie. Merkel heeft al laten weten niet te zullen berusten in het verzwijgen van het joodse en christelijke erfgoed van Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer