Het Woord weer open aan de Gouwstraat
ROTTERDAM - Droefheid, omdat de stadsgemeenten vergrijzen en er steeds meer kerken gesloten worden. Ook de oud gereformeerde gemeente in Rotterdam-Charlois bestaat niet meer. Maar ook blijdschap, omdat in hetzelfde gebouw nu een evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten gevestigd is.
„Gemengde gevoelens”, afgelopen zaterdagmorgen tijdens de opening van ”In de Gouwstraat, inloop- en bijbelhuis voor iedereen”, zoals de voorgevel vermeldt. „Ik ben ontzettend blij dat ik hier nu met Gods Woord in mijn handen mag staan en dat we dit gebouw in handen van onze vrienden kunnen overgeven”, zei ouderling A. Stam van de oud gereformeerde gemeente in Kinderdijk, die tot 2002 weekdiensten in de zaal op Gouwstraat 36b belegde. De kanselbijbel, die nadien ongebruikt bleef, kon hij nu overhandigen aan ouderling L. van Welie, voorzitter van de classicale evangelisatiecommissie.„Datzelfde Woord mag nu weer opengaan”, zei Stam. Het bord dat buiten hing, met de naam ”Eben-Haëzer”, prijkt nu in de hal. „En u mag ook zeggen: Tot hiertoe heeft de Heere geholpen. Wat zou het een eeuwig wonder zijn als dit Woord gebruikt zal worden voor zondaarsharten, tot roem van Gods eeuwige Naam.” De Kinderdijkse gemeente schonk ook een tekst voor aan de wand.
Van Welie las Psalm 119:129-136 uit de heropende Bijbel. Hij blikte terug op bijna vijf jaar voorbereidingen. Het afgelopen jaar is het pand ingrijpend gerenoveerd, wat mede mogelijk was door een actie van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten, subsidie van deelgemeente Charlois, financiële bijdragen en veel vrijwilligerswerk vanuit de classes Rotterdam en Ridderkerk en het gratis of tegen lagere prijzen leveren van materialen.
Een fotocollage toonde zaterdag de oude situatie: beschimmelde muren, brokken stucwerk en sporen van lekkage op de vloeren. De klimop die naar binnen groeide, is verwijderd.
Nu is het pand klaar. Orgelklanken waaieren naar buiten. „Weer één opgerold!” meldt een plakkaat van de gemeente Rotterdam achter de ruit van een winkel, schuin aan de overkant. Volgens de gevel werd er vlees, groenten en fruit verhandeld, maar het hennepblad op het plakkaat laat niets te raden over. In het pand is het duister.
Minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing liep onlangs tijdens een bezoek aan de wijk opeens bij de evangelisatiepost binnen. L. B. Martijn, portefeuillehouder sociale en economische zaken van de deelgemeente, die zaterdag de opening bijwoonde, is er ook al eerder geweest. „We zijn heel blij met dit initiatief”, zegt hij desgevraagd. „Geloven is één ding, maar de toepassing is ook belangrijk. Het is de opdracht van christenen hun hand uit te steken naar de zwakkeren. We hebben hier genoeg mensen die wat aandacht nodig hebben.”
Een open dag voor de buurt trok 100 volwassenen en 55 kinderen. Inmiddels zijn 105 vrijwilligers geworven. Volgende maand gaat de kinderevangelisatie van start.
Evangelisatiedeputaat ds. W. J. Karels is in Rotterdam geboren en getogen. De gemeenten telden toen nog duizenden kerkgangers. „En er was veel volk in deze stad. Nu mogen we vanuit deze post Gods Woord gaan doorgeven. In ons is geen kracht, maar moge Gods kracht in zwakheid worden volbracht.”
Ds. Karels koos Psalm 27 tot uitgangspunt voor de openingstoespraak. „Het was Davids begeerte de liefelijkheden des Heeren te aanschouwen in Zijn tempel. Daar zag hij het bloed van de offerdieren, dat heenwees naar de Middelaar. God is een verterend vuur, daarom is er bloed nodig tot verzoening van de schuld.
Die boodschap mag ook hier gebracht worden. Eenvoudig, maar dat is iets anders dan oppervlakkig. Beleven wij dat we een vuil hart hebben? Inzet voor de evangelisatie is heel goed, maar zoek ook zelf kennis te krijgen aan dat bloed. De Heere geeft nog een geopende deur om het Evangelie te verbreiden.”