Buitenland
Gasconflict Oekraïne treft Nederland niet

GRONINGEN - Het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne heeft nog geen directe invloed op Nederland. Er zijn voldoende gasvoorraden en die kunnen zo nodig worden gebruikt voor landen die wel in de knel dreigen te komen. Er zit evenwel een grens aan de capaciteit om bij te springen. Mocht de vraag naar gas sterk toenemen, dan is een prijsverhoging denkbaar.

Redactie economie
3 January 2006 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 03:20

De positie van Nederland als gasleverancier is meer op de voorgrond gekomen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Russen leveren sinds zondag minder gas aan Oekraïne omdat dat land weigert daar meer geld voor te betalen. Andere West-Europese landen kunnen hierdoor in de problemen komen omdat ze veel gas importeren uit Rusland dat bovendien via leidingen in Oekraïne naar West-Europa wordt getransporteerd.

In Nederland is op dit moment geen reden tot zorg, zegt een woordvoerder van Gasunie. Ons land neemt zeker binnen de Europese Unie een unieke positie in. Het grootste deel van wat ons land aan gas verbruikt komt uit Nederland zelf. Er wordt wel gas geïmporteerd uit Rusland, maar hierbij gaat het om een kleine hoeveelheid. Die wordt bovendien niet via Oekraïne naar Nederland getransporteerd, maar via Wit-Rusland en Polen.

Landen als België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zwitserland zijn veel afhankelijker van het Russische gas. Zelf beschikken zij nauwelijks over gasvoorraden. Als de Russen de gaskraan dichtdraaien, bestaat de kans dat deze landen bij andere leveranciers zullen aankloppen. In het noordwesten van Europa zijn Rusland, Nederland en Noorwegen de voornaamste producenten.

In Nederland is de Gasunie de grootste leverancier van gas. Een woordvoerder zegt dat er op dit moment geen nood aan de man is. Er is ruimte voor extra leveringen, maar die is niet onbeperkt. Bovendien kan het weer een grote spelbreker worden. Mocht het plotseling heel koud worden, dan komt de grens snel in zicht.

„Voorlopig zijn we nog even donorland”, aldus woordvoerder Ben Warner van Gasunie Trade and Supply, dat de handel in gas voor zijn rekening neemt. Nederland zal daarbij geen voorkeurspositie krijgen, aldus de woordvoerder, die erop wijst dat de Gasunie met contracten werkt en tot op zekere hoogte kan inspringen als landen in de problemen komen.

voetnoot (u17(Zie ook pag. 7.

Mochten de contracten niet toereikend zijn, dan moet er opnieuw onderhandeld worden over extra leveringen en dan kan de prijs oplopen, aldus de woordvoerder. Bovendien kunnen landen ook via andere kanalen naar gas op zoek gaan en dan gelden dezelfde wetten.

Behalve de gasprijs zou ook de olieprijs omhoog kunnen gaan. Woordvoerder Warner van de Gasunie wijst erop dat in Hongarije sommige bedrijven al zijn overgestapt van gas naar olie. Als meer landen dat gaan doen, kan de prijs van olie snel omhoog gaan. Dat de vlam wat dat betreft snel in de pan kan slaan, bleek vorig jaar al, toen alleen al de dreiging van een orkaan tot hogere olieprijzen leidde.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer