Binnenland
Politiek blij met akkoord EU-budget

DEN HAAG - Kamer en kabinet zijn zeer verheugd over het akkoord over de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2007 tot en met 2013. Alle partijen zijn tevreden dat Nederland op de EU-top afgelopen weekend in Brussel de gewenste korting van 1 miljard euro op de jaarlijkse afdracht aan de EU heeft binnengehaald.

Redactie politiek
Premier Balkenende toonde zich zaterdagochtend in Brussel „buitengewoon blij” met het resultaat van de onderhandelingen op de EU-top over de begroting. De korting van 1 miljard, die de Britse EU-voorzitter Blair voor Nederland in zijn eindvoorstel had opgenomen, was precies het bedrag dat Nederland voortaan minder aan Europa wil gaan betalen omdat ons land tot nu toe de grootste nettobetaler is aan de unie. Alle EU-lidstaten hebben met het voorstel van Blair ingestemd.

Onder de Nederlandse kabinetsleden die naar Brussel waren afgereisd, heerste zaterdagochtend grote opluchting en blijdschap. „Het resultaat mag er zijn”, sprak premier Balkenende tevreden. „Onze inzet van jaren is beloond.”

Vorig jaar droeg elke Nederlander met 193 euro het meest van alle Europese burgers af aan Europa. De korting van 1 miljard euro betekent concreet dat ons land per inwoner 61 euro minder per jaar aan Brussel kwijt is.

Volgens de Europese Commissie komt ons land nu ongeveer in het midden van het groepje nettobetalers aan de EU terechtkomt. Uit eigen berekeningen blijkt echter dat Nederland nog wel de grootste nettobetaler blijft. Premier Balkenende vindt dat geen bezwaar: „De situatie is nu meer gelijkwaardig. Het evenwicht is hersteld.”

Wat er met het geld dat voortaan overblijft gaat gebeuren, is nog onduidelijk. In Den Haag dreigt nu al ruzie uit te breken over de besteding ervan. Balkenende wil het geld in de algemene middelen storten. Minister Zalm en de VVD willen het begrotingstekort ermee terugdringen, maar daar voelen CDA en PvdA niets voor. De sociaaldemocraten willen het onder meer besteden aan onderwijs.

CDA-Kamerlid Van Dijk vindt dat het kabinet het „buitengewoon goed heeft gedaan.” De VVD is „positief verrast” over het Europese begrotingsakkoord. „Een tien met een griffel”, aldus VVD-Kamerlid Van Baalen.

De VVD is eveneens blij met de afspraak dat in 2008 of 2009 een herziening kan komen van de hele Europese begroting, waaronder de landbouwuitgaven. D66 ziet die deal als een „prima stok achter de deur” om de landbouwsubsidies aan te pakken. „Het kan niet dat dit blijft liggen tot 2013”, aldus Tweede Kamerlid Van der Laan.

ChristenUnie en SGP zijn over dat punt juist helemaal niet te spreken. „We moeten voorkomen dat de afbouw van de Europese begroting ten koste gaat van de boeren in ons land”, stelde ChristenUniefractievoorzitter Rouvoet vanmorgen. Anderzijds toonde hij zich „zeer verheugd” over de korting die Nederland voortaan krijgt. „Nederland mag ongelooflijk blij zijn met dit resultaat. Mijn complimenten voor het kabinet.”

SGP’er Van der Staaij is „zeer positief” over de binnengehaalde korting van 1 miljard euro. „Dat was de inzet en het is heel goed dat het is gelukt.” Het Kamerlid noemt het verder positief dat de landbouwuitgaven niet al in 2007 ingrijpend worden hervormd, zoals onder meer Groot-Brittannië wilde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer