Peter R. de Vries niet in de politiek
HILVERSUM - Peter R. de Vries zet een punt achter zijn politieke activiteiten. De misdaadverslaggever kreeg gisteren van het NIPO te horen dat 31 procent van de bevolking zijn Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) een aanwinst zou vinden voor het politieke landschap.
De Vries zelf had van tevoren die lat op 41 procent gelegd. Nu hij dat bij lange na niet gehaald heeft, gooit hij het bijltje erbij neer.
„Een man een man, een woord een woord”, aldus De Vries. „Er zijn al genoeg politici die niet te vertrouwen zijn.”
Hij zal daarom niet mee doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2007, ook al zou hij volgens sommige onderzoekers zeker negen zetels kunnen binnenhalen.
De Vries en zijn partijvoorzitter Klaas Wilting voerden vrijdag een aantal argumenten aan waarom het uiteindelijk toch niet gelukt is de 41 procent te halen.
Een daarvan, zo zei De Vries, is „dat ik misschien wel een lastige lijsttrekker ben geweest, die niet voor alles in was. Dat levert beperkingen op. Ik ben niet bereid geweest alles voor de pers te doen.”
De misdaadverslaggever ging de achterliggende tijd bijvoorbeeld niet in op een verzoek van het weekblad Privé tot een interview. „Ik kies principieel niet voor roddelbladen.”
De Vries heeft zich verder gestoord aan het feit dat van zijn 55-puntenplan niet meer dan zeven onderwerpen het nieuws hebben gehaald, waardoor zijn politieke ambities onvoldoende voor het voetlicht kwamen.
Daarnaast waren, volgens Wilting, de gevestigde partijen niet erg behulpzaam. Met uitzondering van GroenLinks wilde niemand met De Vries in debat.
De Vries richtte samen met oud-politievoorlichter Klaas Wilting en Jan Nagel, oprichter van Leefbaar Hilversum, in april de PRDV op. Van begin af aan maakte de misdaadverslaggever duidelijk dat hij geen politieke rol in de marge ambieerde. Hij wilde minstens twaalf zetels, anders had hij niets in de politiek te zoeken.
Mede door een imagoprobleem brak zijn partij echter niet goed door. Dan weer werd hij afgeschilderd als links en dan weer als rechts.
De Vries zegt „niet verbitterd” te zijn en zich voorlopig weer op zijn werk te gaan concentreren.
PvdA-leider Wouter Bos zei gisteren het jammer te vinden dat De Vries niet doorzet. „Het is een beschaafde en fatsoenlijke vent.” Een grote verrassing is het niet voor Bos. „Ik had het gevoel dat hij er niet voor de volle 100 procent voor ging. Misschien is De Vries voor Nederland als misdaadjournalist van groter belang dan als ongelukkig politicus in Den Haag.”