Economie

Forse kritiek op voorstel EU-begroting

BRUSSEL - Groot-Brittannië heeft gisteren massale en zware kritiek moeten incasseren van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op het compromisvoorstel voor de begroting van de Unie. Toch is niet iedereen somber over de kansen om volgende week een akkoord te bereiken.

Redactie economie
8 December 2005 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:15

„Vandaag bevonden de Britten zich in een geïsoleerde positie. Behalve van Malta kregen zij geen steun voor hun plannen”, constateerde de Franse bewindsman Douste-Blazy na afloop van het beraad in Brussel. Volgens zijn Nederlandse ambtgenoot, Bot, waren de bezwaren „unaniem en hard.” Hij analyseerde dat de meeste regeringen het vooral verkeerd vinden dat de bezuinigingen in belangrijke mate de nieuwe lidstaten in Oost-Europa treffen.

Nederland zelf houdt vast aan de eis tot verlaging van de jaarlijkse nettoafdracht aan de gemeenschappelijke kas met 1 miljard euro. Tot dusver is 700 miljoen toegezegd.

Frankrijk heeft Londen concreet gevraagd in het meerjarenbudget, voor de periode 2007 tot en met 2013, in totaal 14 miljard euro prijs te geven van de automatische korting, de zogeheten ”rebate”, op de contributie aan de EU. Groot-Brittannië beperkt de tegemoetkoming vooralsnog tot 8 miljard. Het wil alleen praten over een hoger bedrag als er uitzicht komt op verdere hervormingen van het landbouwbeleid.

Donderdag en vrijdag ontvangt premier Blair, huidig voorzitter van de Unie, diverse collega’s, onder wie premier Balkenende, voor bilateraal overleg. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Straw, heeft beloofd dat er begin volgende week een aangepast pakket op tafel ligt, maar hij waarschuwde tegelijk dat de ruimte om te manoeuvreren beperkt is. Op 15 en 16 december komen de regeringsleiders bijeen. Zij proberen op die top knopen door te hakken. Een eerdere poging daartoe, in juni, mislukte.

Geen van de deelnemers aan de besprekingen van gisteren heeft gedreigd met een veto. Zo verklaarde de Poolse minister Meller: „De huidige opzet is voor ons onacceptabel, maar we hebben nog zeven dagen te gaan en er kan nog van alles gebeuren.” Zijn Duitse ambtgenoot Steinmeier duidde het maandag gepresenteerde voorstel aan als alleen een uitgangspunt voor de onderhandelingen en zei optimistisch te blijven.

Minister Bot acht het in ieder geval noodzakelijk dat Groot-Brittannië aanvullende concessies doet op het terrein van de ”rebate”. Staatssecretaris Nicolaï voegde daaraan toe: „Door de harde woorden heen zie je dat als de Britten bewegen, een deal tot de mogelijkheden behoort.” Straw put naar zijn zeggen hoop uit het feit dat de kritiek van verschillende kanten klinkt. Dat zou erop duiden dat de pijn eerlijk verdeeld is.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer