Buitenland

Onrust voorsteden Parijs houdt aan

LE BLANC MESNIL - De onrust in de voorsteden van Parijs is vandaag de tweede week ingegaan. Voor de achtste opeenvolgende nacht werd de regio Seine-Saint-Denis ten noordoosten van de Franse hoofdstad geteisterd door brandstichtingen en vernielingen.

Buitenlandredactie
4 November 2005 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gingen in de metropool ruim 400 voertuigen in vlammen op. In het departement Yvelines werd een garage met 27 bussen in brand gestoken. Ook in drie pakhuizen werd brand gesticht.Vijf agenten raakten lichtgewond nadat zij met stenen waren bekogeld. De politie heeft meer dan dertig mensen in voorlopige hechtenis genomen. Een auto van de oproerpolitie CRS werd beschoten, maar er waren minder gewelddadige confrontaties tussen politie en jongeren. Bij het aanbreken van de ochtend keerde de rust enigszins terug.

Ook in de oostelijke stad Dijon, in het westelijke departement Seine-Maritime en in het departement Bouches-du-Rhône (zuidoosten) werden auto’s in brand gestoken.

De regering heeft 1300 agenten ingezet om het geweld in te dammen. „Het herstellen van de openbare orde heeft de prioriteit. Wij accepteren dergelijke geweldsuitbarstingen niet, maar zullen tevens een dialoog aangaan om oplossingen te vinden”, zei premier De Villepin, die er een reis naar Canada voor afzegde.

President Chirac riep woensdag al op tot kalmte. De oppositie zegt dat minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken de rellen heeft aangewakkerd door zijn harde woorden. De minister zei kort voor het begin van de rellen een „oorlog zonder genade” te zullen gaan voeren tegen criminelen en opstandige jongeren in de voorsteden. Gisteravond zei Sarkozy dat de onlusten „perfect zijn georganiseerd.”

Patrice Ribeiro, landelijk secretaris van de politievakbond Synergie, suggereerde dat de relschoppers hun buurten willen veranderen in zogenoemde ”no go areas” voor vertegenwoordigers van de Franse overheid, zodat zij hun criminele activiteiten zoals drugshandel en bendevorming ongestoord kunnen voortzetten.

In de flats van de voorsteden wonen veel immigranten uit Afrika. De werkloosheid onder jongeren loopt in sommige gemeenten op tot 44 procent. Door kortingen op subsidies verkeren veel verenigingen en sportclubs in de problemen. De bewoners klagen over discriminatie en racisme.

De rellen begonnen vorige week donderdag in de noordoostelijke voorstad Clichy-sous-Bois, nadat twee jongeren die zich op de vlucht voor de politie in een transformatorhuisje hadden verstopt, waren geëlektrocuteerd. Uit een gisteren verschenen tussentijds verslag van het onderzoek naar dit incident valt op te maken dat de politie waarschijnlijk niets te verwijten zou zijn.

De slachtoffers, een 15-jarige jongen uit Mauritanië en een 17-jarige jongen van Tunesische afkomst, sloegen met een derde jongen op de vlucht toen ze na een partijtje voetbal een bouwterrein dat niet betreden mocht worden op waren gegaan en de politie arriveerde. Volgens het tussenrapport pakten elf agenten ter plekke zes personen op en waren ze 22 minuten voor het dodelijke ongeval gebeurde terug op hun post. De derde jongen, de 17-jarige Muttin Altun, verstopte zich ook in het transformatorhuisje en raakte zwaargewond.

Hij zou hebben verklaard dat hij en de twee andere jongens wisten dat het gevaarlijk was om in een transformatorhuisje te gaan zitten, maar dat ze het toch hadden gedaan omdat ze dachten dat de politie hun achternazat. Altun, die nog in het ziekenhuis ligt, zou ook hebben toegegeven dat hij toen hij op de vlucht was geen agenten zag die de achtervolging zouden hebben ingezet. Uit het radioverkeer van de politie blijkt dat één agent die een kerkhof in de buurt van het transformatorhuisje doorzocht, twee jongens bij het huisje heeft gezien.

De families van de drie jongens zijn naar de rechter gestapt, volgens de vader van een van hen om vast te laten stellen of de politie een fout heeft gemaakt. De advocaat van een van de families zei dat het niet helpen van een persoon die in gevaar verkeert, een strafbaar feit in Frankrijk, de inzet van de zaak is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer