Economie

Vakbonden en directie Shell weer in gesprek

ROTTERDAM - Oliemaatschappij Shell en de vakbonden CNV en FNV en de ondernemingsraad hervatten de onderhandelingen over de pensioenregeling. Na een eerste overleg woensdagnacht zouden de partijen donderdagmiddag verder praten.

Redactie economie
3 November 2005 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Dat heeft onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van de CNV Bedrijvenbond donderdagmorgen gezegd. Hij wil verder geen commentaar geven over het verloop van de gesprekken. Volgens CNV-onderhandelaar H. Smedes zijn de partijen „nog geen stap dichter bij elkaar gekomen.”Sinds maandag staken de bonden bij Shell. Zij zijn boos over een voorstel van de multinational om de pensioenleeftijd voor zijn 10.800 werknemers in Nederland met vijf jaar te verhogen tot 65 jaar. Het personeel zou bovendien pensioenpremie moeten gaan betalen.

Shell stelt als voorwaarde voor de gesprekken dat de afbouw van de productie in Pernis en Moerdijk niet verder wordt uitgebreid en dat de geplande stakingen bij Shell-dochter NAM niet doorgaan, aldus de FNV. Beide bonden kwamen hieraan gisteren tegemoet, de acties bij de NAM werden met 24 uur uitgesteld. De leden van de bonden wilden de acties bij de NAM in Den Helder en Emmen vanmiddag echter toch hervatten, in Emmen vanaf 16.00 uur en in Den Helder vanaf 18.00 uur.

De onderhandelingen met Shell werden woensdagavond hervat op een geheime locatie. CNV-onderhandelaar Van de Mheen is tevreden met de hervatting van de gesprekken: „Ook nu blijkt dat actie voeren loont.” FNV Bondgenoten vertegenwoordigt de meeste stakers en is blij met de opening. „Maar onze eisen zijn nog niet van tafel. We hebben een kritisch punt bereikt in de uitbouw van de stakingen in Pernis en Moerdijk en de actiedreiging bij de NAM blijft aanwezig”, zei bestuurder Egbert Schellenberg.

De staking bij de raffinaderijen en chemiefabrieken van Shell in Pernis en Moerdijk begon maandagavond nadat een ultimatum over het pensioenconflict van de bonden afliep. In Pernis en Moerdijk werken 3000 mensen.

Woensdagmiddag waren de gevolgen van de staking bij Europa’s grootste raffinaderij in Pernis voor het eerste merkbaar. Het olieconcern beriep zich op overmacht en waarschuwde afnemers, van grondstoffen voor plastic, rekening te houden met leveringsproblemen. Er dreigen vooralsnog geen problemen voor de levering van motorbrandstoffen.

Een staking bij Shell-dochter NAM betekent dat drie aangesloten productieplatformen in de Noordzee stil komen te liggen en dat één platform op halve kracht gaat draaien. De NAM en vier andere exploitanten becijferen de totale schade hiervan op bijna 1 miljoen euro per dag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer