Kerk & religie
„Meer antisemitisme in VS en Oostenrijk”

Joden in Oostenrijk en de Verenigde Staten klagen over toenemende antisemitische sentimenten in hun land. Joodse organisaties in beide landen schrijven de antisemitische uitingen ten dele toe aan de kritiek op Israël in het conflict met de Palestijnen.

AFP/RTR

„Het aantal scheldpartijen en beschimpingen tegen Joden stijgt”, constateert Ariel Muzicant, de voorzitter van de Israelische cultuurgemeenschap in Oostenrijk. Volgens hem incasseren joodse organisaties en individuen in zijn land regelmatig beledigende brieven en e-mails.

Uit een onderzoek van de Joodse Anti-Lasterbond in de VS blijkt dat 17 procent van de Amerikanen „sterk antisemitisch” is, tegen 12 procent in 1998. Van de duizend ondervraagde Amerikaanse volwassenen verklaarde 48 procent geen vooroordelen te koesteren ten aanzien van joden. Vier jaar geleden was dat nog 53 procent.

Volgens de Joden in beide landen trekken mensen die vraagtekens zetten bij de rol van Israël in het conflict met de Palestijnen hun kritiek vaak door naar de Joodse gemeenschap in hun land. De Joodse organisaties in Oostenrijk en de VS brengen het toenemend antisemitisme verder in verband met de aanslagen van 11 september.

„Deze schokkende gebeurtenissen hebben een onderliggend antisemitisme in ons land aangewakkerd”, denkt directeur Foxman van de Anti-Lasterbond in de VS. Joodse organisaties in Oostenrijk ontvingen verschillende brieven van anonieme schrijvers die Joden aanwezen als de verantwoordelijken voor de aanslagen van 11 september.

Ook in Nederland zijn antisemitische sentimenten toegenomen. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) constateerde in mei in zijn jaarverslag dat het aantal uitingen van antisemitisme in Nederland in het afgelopen jaar niet alleen steeg, maar dat bovendien de zwaarte van de uitingen verergerde. Net als de Joodse organisaties in Oostenrijk en de VS wijt het CIDI deze ontwikkelingen ten dele aan het geweld tussen Israël en de Palestijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer