Buitenland
Opvangcentra Katrina blijven langer open

BATON ROUGE - Nog 22.000 slachtoffers van de orkaan Katrina zitten in opvangcentra, die volgens plan op 15 oktober ontruimd zouden moeten worden. Dat heeft het hoofd van de Amerikaanse rampendienst FEMA gezegd.

Buitenlandredactie
Ruim een week nadat Katrina op 29 augustus in het zuiden van de VS had toegeslagen zaten er meer dan 270.000 mensen in de in verschillende staten ingerichte opvangcentra. Op aangeven van president George Bush prikte de FEMA 15 oktober als uiterste datum voor de opheffing van de opvangcentra. Volgens FEMA-directeur Thad Allen zal echter niemand worden gedwongen de centra te verlaten, nu is gebleken dat de deadline niet gehaald kan worden.

Hij zei verder dat verschillende overheidsdiensten bezig zijn permanentere tijdelijke huisvesting voor de resterende daklozen te vinden. Ook voor zeker 400.000 slachtoffers van Katrina die nu in hotels of bij vrienden of familie verblijven moet nog goede tijdelijke huisvesting worden geregeld, in de vorm van bijvoorbeeld caravans of woonwagens.

Honderden mensen worden in de Amerikaanse stad New Orleans gevangen gehouden voor kleine vergrijpen, zonder dat ze zijn aangeklaagd. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn ze gevangen genomen voordat de stad werd getroffen door Katrina, maar is daarna verzuimd hen aan te klagen of voor te geleiden.

De gevangenen zitten veelal vast wegens bedelarij of openbare dronkenschap en wachtten op voorgeleiding, toen de stad op 29 augustus werd getroffen door Katrina. Daarop ontstond grote verwarring in de stad en werd de rechtsgang van de gevangenen simpelweg vergeten. Arrestanten mogen in de Verenigde Staten maximaal tien dagen vastzitten zonder voorgeleiding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Orkaan Katrina

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer