Kritiek hoogleraar op uitspraak in SGP-zaak
Het besluit van de rechtbank om de subsidie aan de SGP te schrappen is riskant. Dit kan op termijn het eind betekenen van veel religieuze verenigingen.
Die kritiek uitte hoogleraar verenigingsrecht Tymen van der Ploeg vrijdag in het dagblad Trouw. Van der Ploeg, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, wijst erop dat veel gesubsidieerde organisaties van christenen en moslims onderscheid maken tussen mannen en vrouwen of tussen homo’s en hetero’s. Als ook die door deze uitspraak op termijn in hun bestaan bedreigd worden, zou dat „een ongewenst effect zijn, want zulke clubs vervullen een belangrijke maatschappelijke rol”, aldus Van der Ploeg.
De hoogleraar wijst tevens op het risico dat verenigingen heimelijk gaan doen over hun opvattingen, of allerlei constructies gaan verzinnen om toch maar subsidie te ontvangen. Het is niet goed voor een maatschappij als mensen hun gedachtegoed gaan verstoppen, meent hij. „Heimelijkheid is het tegenovergestelde van wat je wilt in een vrije samenleving.”
In het radioprogramma Stand.nl konden mensen vanaf donderdag reageren op de stelling ”Het stopzetten van subsidie aan de SGP is terecht”. Vrijdagmorgen hadden 5316 mensen op de stelling gereageerd, van wie 54 procent het met de stelling eens is en 46 procent oneens.
„Wanneer ik als bedrijf stelselmatig vrouwen weiger, bijvoorbeeld omdat ze zwanger kunnen worden, heb ik een probleem. Maar als ik me dan baseer op een of andere middeleeuwse geloofsopvatting, zou het opeens wel mogen?”, reageerde een luisteraar. „Ik als SGP-vrouw erger me buitengewoon aan al die mensen die voor mij uitmaken dat ik me gediscrimineerd moet voelen”, vond een ander. „Laat hen volgens hun eigen regels leven”, stelde een ChristenUnie-vrouw. „Als ik mee wil voetballen in een jongenselftal gaat dat ook niet. Maar dat vindt niemand gek.”