„Staken subsidie SGP ernstige schending”
DEN HAAG - Het abrupt dichtdraaien van de subsidiekraan voor de SGP zou een grove schending van de rechtszekerheid zijn.
Dat zegt mr. S.O. Voogt, advocaat van de SGP, na bestudering van het 23 pagina’s tellende vonnis van de Haagse rechtbank. In dat vonnis draagt de rechtbank de minister van Binnenlandse Zaken op om de eerstvolgende subsidieaanvraag van de SGP af te wijzen vanwege het vrouwenstandpunt van de partij. Het vonnis betekent dat de SGP volgend jaar al wordt drooggelegd.Voogt kon zijn ogen nauwelijks geloven toen hij dat las. „Een organisatie krijgt jarenlang subsidie en heeft op basis daarvan mensen in dienst genomen. Dan mag zo’n organisatie er toch op vertrouwen dat de staat haar niet van het ene op het andere moment de nek omdraait? Dat zou onbehoorlijk zijn. Ik kan me niet voorstellen dat zo’n beslissing door de bestuursrechter wordt goedgekeurd.”
De SGP krijgt als partij jaarlijks 780.000 euro subsidie. Voor fractieondersteuning in de Tweede Kamer is ruim 300.000 euro beschikbaar. Op die 3 ton heeft het vonnis geen betrekking.
Tegen de beslissing van de minister van Binnenlandse Zaken om de SGP-subisidieaanvraag af te wijzen, is bezwaar en beroep mogelijk, met als hoogste instantie de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens Voogt zal de bestuursrechter in die procedure niet alleen de rechtsbescherming van de SGP laten meewegen, maar ook de vrijheid van godsdienst en vereniging tegenover het gelijkheidsbeginsel. „Hoe die afweging uitpakt, staat allerminst vast.”
De Haagse rechtbank heeft de grondrechten niet tegen elkaar afgewogen, omdat hij dat overbodig noemt. Hij beroept zich op het Vrouwenverdrag van de VN. Dat verdrag is volgens de rechtbank de uitkomst van een afweging van grondrechten.
De Rotterdamse advocaat Voogt spreekt van „onontgonnen terrein.” Juridisch gezien is de uitspraak van de rechtbank in zijn ogen verstrekkend en „een unicum.” Hij kan moeilijk geloven dat het vonnis bij het gerechtshof overeind blijft.
Dan moet overigens wel de staat in hoger beroep gaan. De SGP is niet bij die procedure betrokken omdat het een conflict tussen Clara Wichmann en de staat betreft.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt het „zeer in de rede” dat de staat in hoger beroep gaat. De landsadvocaat zal daarover een advies uitbrengen en daarna beslist minister Remkes. In afwachting van de uitspraak in hoger beroep, mag de staat de SGP geen geld geven, zo heeft de rechter beslist. Een eventuele uitspraak in hoger beroep, zal niet voor de zomer van volgend jaar gereed zijn.
De subsidiegelden die de SGP jaarlijks als partij ontvangt, zijn bestemd voor de jongerenorganisatie, het wetenschappelijk instituut en voorlichting en vorming. De SGP-partijleden brengen aan contributies 344.000 euro op. Verder ontvangt de partij jaarlijks 70.000 euro aan giften van leden en sympathisanten. Als de overheidssubsidie wegvalt, mist de partij tweederde van haar inkomsten.