Binnenland

VVD: Ook andere clubs aanpakken

De overheid zou behalve de SGP ook andere organisaties moeten aanpakken die vrouwen of homo’s discrimineren. Ook die organisaties, of ze zich nu op christelijk, joods of islamitisch gedachtegoed baseren, mogen geen overheidssubsidie meer ontvangen.

Redactie politiek
8 September 2005 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

Dat zegt het VVD-kamerlid Hirsi Ali naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak dat de staat moet stoppen de SGP te subsidiëren. Hirsi Ali gaat minister Remkes van Binnenlandse Zaken vragen om een lijst met alle maatschappelijke organisaties die niet uitgaan van gelijke rechten voor mannen en vrouwen en voor homo’s en hetero’s. Als die organisaties overheidssubsidie ontvangen, moet die ondersteuning meteen worden stopgezet, laat zij via een woordvoerster weten.

D66-kamerlid Van der Laan is er niet voor de SGP te verbieden, maar vindt wel dat de staat niet in hoger beroep moet gaan tegen de uitspraak. „Remkes moet daar geen tijd en energie meer insteken. De uitspraak van de rechter is helder.”

PvdA-kamerlid Stuurman is „héél blij” met de uitspraak van de rechter. „Ik had het niet verwacht, maar uitgaande van de emancipatie en antidiscriminatiegedachte is dit een heel goede uitspraak. Hij dwingt de SGP na te denken over een koerswijziging.”

Het CDA wil niet reageren. „Wij reageren nooit op uitspraken van een rechter.”

ChristenUnie-leider Rouvoet kijkt op van de rechterlijke uitspraak en maakt zich er zorgen over. „Mijn partij kijkt anders aan tegen de politieke participatie van vrouwen. Maar het gaat hier niet om voorkeuren of opvattingen. We moeten goed beseffen dat we het hier over grondrechten hebben.” Daarbij komt, stelt hij, „dat de Wet subsidiëring politieke partijen alleen een uitzondering maakt voor partijen die door de rechter veroordeeld zijn. Wat betreft de SGP, is er geen sprake van een veroordeling.”

Rouvoet, die spreekt van „een dreun voor de vrienden van de SGP”, stelt vast dat door de uitspraak van de rechter de tolerantie in Nederland onder druk komt te staan. „Echte tolerantie blijkt als je zaken verdraagt die jou pijn doen, waar je het niet mee eens bent.”

SGP-leider Van der Vlies noemt de uitspraak „uiterst verstrekkend en teleurstellend.” Volgens de staatkundig gereformeerde voorman is de kernvraag of er in het publieke leven ruimte blijft voor de SGP. „Mag ik blijven vinden wat ik vind of moet ik mijn mening achterlaten als ik het tuinhekje achter mij dichttrek? Die vraag ligt nu op het bordje van de samenleving. Ik vind dat die ruimte er moet blijven. Dat past ook bij de traditie van ons land. We hebben de vrijheid van godsdienst, van meningsuiting en van vereniging.”

Van der Vlies verwacht niet dat „deze uitspraak het laatste woord is.” Als de partij niet langer overheidssubsidie krijgt, zal de achterban extra bijdragen, gelooft hij.

De SGP’er gaat er niet van uit dat de discussie in de partij zal worden beïnvloed door de rechterlijke uitspraak. „Ik vraag tijd en ruimte om de interne partijdiscussie te voeren. We hebben onze eigen oriëntatie en wortels. Het gaat ons om de vraag wat het Woord van God van ons vraagt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer