Binnenland

GGD onderzoekt hulp aan gezin in Tolbert

De GGD in Groningen onderzoekt welke rol de verschillende hulpverleningsinstanties hebben gespeeld bij de begeleiding van het gezin in Tolbert, waarvan maandag een vierjarig meisje en een tweejarig jongetje door geweld om het leven kwamen.

ANP
3 August 2005 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:49
TOLBERT – Bij het huis van de maandag vermoorde kinderen uit Tolbert werden dinsdag bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken. Sommige mensen namen knuffels mee. Foto ANP.
TOLBERT – Bij het huis van de maandag vermoorde kinderen uit Tolbert werden dinsdag bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken. Sommige mensen namen knuffels mee. Foto ANP.

Dat heeft een woordvoerder van de GGD woensdagmorgen bekendgemaakt. „Het gaat om het in kaart brengen van de hulpverlening rondom het gezin”, benadrukt de zegsman. Of de hulpverlening aan het gezin gefaald heeft, kan de dienst niet beoordelen. „Wij kunnen als GGD geen oordeel vellen over de kwaliteit van de hulpverlening.” De afgelopen jaren heeft het gezin geregeld contact gehad met diverse hulpverlenende instanties.

Het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) zag geen acuut gevaar voor de kinderen. Het wilde wel een onderzoek instellen naar het gezin, na meldingen vorige maand van de biologische vader van het vierjarige meisje en het tweejarige jongetje.

De Raad voor de Kinderbescherming had in 2003 en 2004 contact met de moeder en de biologische vader van de kinderen. De raad was bezig met een onderzoek voor een omgangsregeling tussen vader P. Rongen en de kinderen. Daarnaast keek hij naar de opvoedingssituatie bij de moeder, die tijdens de onderzoeken nog geen andere relatie had. In 2004 hebben de ouders afspraken gemaakt over de omgangsregeling.

De moeder van de kinderen, die tot voor kort in Haarlem woonde, zocht vorig jaar zelf contact met Bureau Jeugdzorg Noord-Holland. Volgens het bureau was uit onderzoek door de kinderbescherming gebleken dat er geen reden was voor ondertoezichtstelling. De moeder kon op vrijwillige basis hulp krijgen van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, maar daar heeft zij geen gebruik van gemaakt. Het dossier van het gezin werd in december gesloten.

In juni uitte Rongen zijn bezorgdheid over de verhuizing van de vrouw en de kinderen naar haar nieuwe vriend in Tolbert. De kinderbescherming verwees hem toen door naar het AMK.

De vader stelde de hulpverlenende instanties meermalen op de hoogte van de problemen in het gezin van zijn ex-vriendin. Nu de kinderen zijn overleden, weet het AMK niet direct wat er van het meldpunt uit gaat gebeuren. „Ik neem aan dat we nu eerst de politie onderzoek laten doen”, aldus een woordvoerster. Het meldpunt heeft contact opgenomen met de biologische vader.

De biologische vader zei voor Radio Noord dat de hulpverlenende instanties hebben gefaald. „Er werd gezegd: Wacht maar tot je kinderen achttien zijn, dan komen ze vanzelf”, aldus Rongen. „Maar nu komen ze dus nooit meer”. Hij was uit de ouderlijke macht ontheven en mocht zijn kinderen van de rechter niet meer zien. De politie wil nog niet reageren op zijn verhaal. De vader heeft verschillende keren wegens diefstal in de gevangenis gezeten.

De twee kinderen overleden maandagmiddag door mishandeling door de vriend van hun moeder, een 46-jarige Nederlander van Israëlische afkomst. De 33-jarige moeder raakte gewond bij de mishandeling. Zij kon naar de buren vluchten, waar zij de politie belde. Die heeft de verdachte opgepakt.

Het drama heeft veel opschudding veroorzaakt in het Groningse dorp. Tijdens een bijeenkomst bleek dat niemand in de buurt het drama heeft zien aankomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer