Binnenland
Nederlanders attent op terreur

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) is sinds de bomaanslagen in Londen en Egypte meer bedacht op verdachte personen en situaties in openbare ruimten. Dat blijkt uit een onderzoek dat MijnOpinie.nl vrijdag naar buiten bracht.

Binnenlandredactie

Beveiligingsexpert G. W. van Schaik onderstreept vandaag in deze krant de belangrijke rol die burgers hebben bij de bestrijding van terrorisme. „Zij zijn de oren en ogen van de autoriteiten en zijn daarom voor het inlichtingenwerk ontzettend belangrijk. Ik denk dat de overheid veel meer met burgers zou moeten samenwerken.”

Van de 947 personen die Mijn Opinie.nl ondervroeg, stelde 66 procent het zeer waarschijnlijk te achten dat er de komende twaalf maanden een terroristische aanslag in Nederland wordt gepleegd.

Het merendeel van deze mensen (74 procent) ziet de luchthaven Schiphol als het meest voor de hand liggende doelwit. Ook het openbaar vervoer en grote evenementen vormen een aantrekkelijk doel voor terroristen, zo meent respectievelijk 73 en 61 procent van de ondervraagden.

Iets meer dan 30 procent vindt dat terreurverdachten altijd zonder enig bewijs langer mogen worden vastgezet. Een toenemend aantal mensen vindt dat opsporingsdiensten sneller mogen ingrijpen bij het opsporen van terreurverdachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer