Buitenland
Politie vreest nog meer aanslagen in Londen

Het hoofd van de politie van Londen, Sir Ian Blair, heeft donderdag gewaarschuwd voor nieuwe aanslagen. Niet alleen de voortvluchtige verdachten van de mislukte aanslagen van 21 juli, maar ook andere terroristische cellen moeten daartoe in staat worden geacht, zei hij.

Buitenlandredactie

Blair zei dat het feit dat de jongste aanslagen mislukt zijn geenszins betekent dat de terroristen verzwakt zijn. „Dit is niet het B-team. Het waren geen amateurs. Ze hebben maar één fout gemaakt en wij hebben erg veel geluk gehad.”

Drie weken na de eerste aanslagen, waarbij 52 mensen omkwamen, waren donderdag extra politieagenten ingezet om trein- en metroreizigers gerust te stellen. Woordvoerder Simon Lubin van de Britse transportpolitie wilde niet zeggen hoeveel agenten op de been waren, maar wel dat het de „grootste inzet ooit” was.

De politie arresteerde woensdag een van de vier hoofdverdachten van de mislukte aanslagen, de 24-jarige Yasin Hassan Omar, van oorsprong een Somaliër. Omar werd gearresteerd bij een inval in de stad Birmingham, waar op een ander adres nog enkele andere verdachten werden opgepakt. Hij is voor verhoor overgebracht naar Londen.

De drie andere hoofdverdachten zijn nog voortvluchtig. De politie vreest dat zij in het bezit zijn van explosieven. Enkele verdachten zouden daags na de mislukte aanslagen gezien zijn bij een flat in New Southgate waar de terroristen hun bommen hadden gefabriceerd. In een berging bij de flat zou de politie een grote hoeveelheid chemicaliën hebben aangetroffen waarmee bommen konden worden gemaakt.

De politie heeft woensdag ook drie vrouwen aangehouden in een flat vlak bij het metrostation Stockwell. Een woordvoerster van de politie zei dat zij mogelijk verdachten verborgen hebben gehouden.

CNN meldde donderdagavond dat een maand voor de aanslagen in Londen van 7 juli de Verenigde Staten de Britse autoriteiten hebben gevraagd een man te arresteren, die nu verdacht wordt van betrokkenheid bij die terreurdaden. Londen wees het verzoek af, omdat betrokkene een Brits staatsburger is.

Er gaan geruchten dat de man, de 30-jarige Haroon Rashid Aswat, die van Indiase komaf is, vlak voor de aanslagen van 7 juli in Londen was. Hij zou met zijn mobiele telefoon twee van de zelfmoorddaders hebben gebeld. Scotland Yard wilde vanmorgen tegenover de Britse omroep BBC niets kwijt. „Het is allemaal speculatie”, aldus een woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer