Buitenland
„Doodgeschoten man niet betrokken bij aanslagen”

De man die vrijdag in een Londens metrostation door de politie is doodgeschoten, was niet betrokken bij de bomaanslagen een dag eerder. „We weten nu dat hij niet verbonden was met de incidenten van donderdag 21 juli", liet Scotland Yard zaterdag weten.

ANP/RTR/AFP

„Dat iemand het leven verliest in deze omstandigheden is een tragedie die de Metropolitan Police betreurt", zo staat in de verklaring.

Vrijdagochtend schoot de Britse politie na een korte achtervolging in het Londense metrostation Stockwell een man dood die mogelijk op het punt stond een bom tot ontploffing te brengen. De Londense burgemeester Livingstone verdedigde vrijdag het ‘schieten-om-te-doden’-beleid van de politie. Een potentiële zelfmoordenaar mag niet bij bewustzijn blijven, zei Livingstone.

In de Londense wijk Stockwell heeft de politie zaterdag een tweede verdachte aangehouden. Een politiewoordvoerster bevestigde de arrestatie, maar wilde verder geen informatie geven. Vrijdag arresteerde de politie in verband met de aanslagen ook al een man in Stockwell die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest. Hij wordt nog steeds verhoord.

In Londen deden zich zaterdag weer twee incidenten voor. De Britse politie ontruimde het metrostation Mile End na een mogelijke signalering van een van de daders van de aanslagen van donderdag, aldus de BBC. Het station ging na een half uurtje weer open, aldus de autoriteiten. Niemand is opgepakt. Later in de middag werd een gebied in het westen van Londen afgezet, nadat een verdacht pakketje was gevonden in een park.

Vrijdag publiceerde de politie foto’s van de vermoedelijke daders van de mislukte aanslagen op drie metrotreinen en een bus. Politiechef Ian Blair wilde niet zeggen of de verdachten die nu vastzitten op de foto’s voorkomen. Blair riep de bevolking op alert te zijn, maar wel zoveel mogelijk gewoon haar gang te gaan.

Honderden moslims en christenen zijn zaterdag gezamenlijk de straten van Leeds opgegaan om hun afschuw van de aanslagen te tonen. De politie deed eerder huiszoekingen in Leeds, op zoek naar de daders van de terreuracties op 7 juli.

Uit een opiniepeiling in The Daily Telegraph van zaterdag blijkt overigens dat ongeveer een kwart van de Britse moslims enige sympathie heeft voor de motieven van de plegers van de aanslagen van Londen, ook al keuren zij de methode af. Een derde van de ondervraagden vindt de westerse samenleving „immoreel". Bijna driekwart van de ondervraagde moslims vindt de aanslagen „helemaal niet gerechtvaardigd".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer