Buitenland
Identiteit gedode man Londen nog niet bekend

De Britse autoriteiten zitten nog met veel vragen over de man die vrijdagmorgen werd doodgeschoten in metrostation Stockwell door agenten in burger. De identiteit van het slachtoffer is formeel nog niet vastgesteld. De politie weet naar eigen zeggen ook nog niet of de man een van de vier vermeende daders van de mislukte aanslagen van donderdag is.

Buitenlandredactie

Sky News meldde vrijdag dat de man, die door vijf kogels in het hoofd werd omgebracht, hoogstwaarschijnlijk niet een van de vier bommenleggers was. Volgens de politie volgden agenten de man vrijdag nadat hij uit een huis was gekomen dat in verband met de aanslagen scherp in de gaten werd gehouden door de autoriteiten.

Vrijdagavond pakte de politie in de stad Birmingham een persoon op die mogelijk betrokken is bij terrorisme. Ook in de Londense wijk Stockwell verrichtte de politie een arrestatie. Het is onduidelijk of die iets te maken heeft met het schietincident op het metrostation Stockwell.

De man die vrijdagochtend werd gedood, was vlak voor het incident door agenten in burger benaderd, maar weigerde de instructies van de politie op te volgen. Ongeveer twintig agenten achtervolgden de verdachte, werkten hem tegen de grond en schoten hem met vijf kogels van dichtbij dood, aldus een getuige.

Het zou gaan om een stevig gebouwde man met een Aziatisch uiterlijk. De man leek geen wapen te dragen en had volgens ooggetuigen geen rugzak bij zich. Maar enkele getuigen zeiden te hebben gezien dat de verdachte explosieven aan zijn lichaam had bevestigd.

De Britse politie had al gewaarschuwd dat agenten toestemming hebben om verdachten die mogelijk op het punt staan een aanslag te plegen, direct te doden. De krant The Guardian meldde vrijdag dat de hoofden van politie en veiligheidsdiensten premier Blair donderdag om meer bevoegdheden hebben gevraagd om terrorisme te bestrijden.

De Londense burgemeester sprak vrijdagavond zijn steun uit voor het schieten-om-te-doden-beleid dat de Londense politie in acht neemt in het geval van vermoedelijke zelfmoordterroristen. „Als je te maken hebt met iemand die misschien een zelfmoordaanslag gaat plegen kan hij als hij bij bewustzijn blijft plastic explosieven of andere middelen tot ontploffing brengen. Daarom zal er in dit soort gevallen overwegend een schieten-om-te-doden-koers gevolgd worden”, aldus Ken Livingstone.

De politie gaf vrijdag ook beelden vrij van de vier mannen die donderdag hebben geprobeerd explosieven te laten afgaan in het openbaar vervoer. De foto’s zijn afkomstig van het camerasysteem op metrostations en in een bus. Het hoofd van de antiterreurpolitie vroeg het publiek informatie te geven over de verdachten. Hij gaf bijzonderheden over onder meer de kleding van de vier. De explosieven die zij bij zich droegen, zaten verstopt in tassen en rugzakken.

Het onderzoek naar de aanslagen gaat zich intussen „zeer, zeer snel”, aldus Ian Blair. De politiechef repte tijdens een persconferentie vrijdag van „de grootste operationele uitdaging waarvoor de Londense politie zich ooit gesteld zag.”

Volgens waarnemers hebben de mislukte aanslagen van donderdag de politie een schat aan forensische informatie opgeleverd die het onderzoek naar de aanslagen van 7 juli, waarbij de bommen in drie metrolijnen en een bus wel afgingen, sterk vooruit kan helpen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen van donderdag is opgeëist door een groepering die zegt verbonden te zijn aan al-Qaida. Deze Brigades Abu Hafs al-Masri hadden zich ook al verantwoordelijk gesteld voor de aanslagen van 7 juli.

Politie-eenheden doorzochten vrijdag diverse huizen in Londen. Twee mannen die donderdag na de mislukte aanslagen werden aangehouden, zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Tegen geen van beiden is een aanklacht ingediend.

Ian Blair zei vrijdag dat de Britse gemeenschap zich geconfronteerd ziet met „grote bedreigingen en grote gevaren.” Maar de situatie is onder controle, aldus de hoofdcommissaris. Hij riep iedereen op kalm te blijven.

Dat laatste lijkt na de gebeurtenissen van de afgelopen twee dagen steeds moeilijker voor de inwoners van Londen. Verscheidene forensen zeiden vrijdag desgevraagd „bang” en „nerveus” te zijn. Veel mensen proberen de metro te mijden. De verkoop van fietsen in de Britse hoofdstad is de afgelopen dagen weer sterk gestegen.

Ook de werknemers van de Londense metro zijn bang. Volgens hun vakbond staan ze in hun recht als zij het werk neerleggen omdat zij zich niet veilig voelen.

Het gebied rond het voormalige huis van een verdachte van de Londense zelfmoordaanslagen is vrijdag ontruimd na een poging de woning in brand te steken. De politie vond een spoor van benzine of petroleum rond het huis van Germaine Lindsay in Aylesbury, circa 60 kilometer ten noorden van Londen. De geboren Jamaicaan woonde met zijn vrouw en kind in het huis, dat nu leeg staat. De politie pakte drie mensen op die betrokken zouden zijn bij de poging tot brandstichting. Twee arrestanten zijn minderjarig.

Britse moslims maken zich eveneens zorgen over hun veiligheid. De moslimraad heeft vrijdag uitleg geëist over het schietincident op het metrostation Stockwell. Naar de mening van de raad houdt de politie er een beleid op na eerst te schieten en daarna pas vragen te stellen. Volgens een zegsman zijn de moslims „schrikachtig en nerveus” en bang voor tegenaanvallen.

* Tekst past * Tekst past * Tekst past * Tekst past

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer