Binnenland
Geen extra ingrepen tegen aanslagen

Nederland blijft alert, maar neemt geen extra maatregelen naar aanleiding van de nieuwe waarschuwing van terroristen aan Europese landen, waaronder Nederland.

Binnenlandredactie

Het huidige „substantiële” dreigingsbeeld duurt voort en de mate van alertheid wordt niet verhoogd. Dat liet de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding (NCTb) woensdag weten.

De verklaring dinsdag op internet, die is ondertekend door een tak van de internationale terreurbeweging al-Qaida, stelt dat Europa binnen een maand al zijn militairen uit Irak moet terughalen. Gebeurt dat niet, dan volgen er aanslagen zoals in Londen.

„We volgen op de voet wat er gebeurt. Als er aanleiding toe is, volgt onmiddellijk actie. Maar die is er nu niet”, aldus de woordvoerder van de NCTb. Hij wijst erop dat Nederland al vaker is genoemd in boodschappen op internet. „Het is moeilijk die uitingen te duiden. Ze komen er op maar ze gaan er ook vaak snel weer af. We houden het goed in de gaten.”

De substantiële dreiging houdt in dat er een dreiging is tegen Nederland maar dat er geen informatie voorhanden is over wie, wat, waar en wanneer. Zijn er wel specifieke gegevens, dan verandert dat dreigingsbeeld. Zo nodig wordt het alarmeringssysteem aangepast, waarna de beveiliging wordt verscherpt.

Dat systeem omvat sectoren zoals het spoor, de luchthaven Schiphol, de Rotterdamse haven en omgeving en de drinkwatervoorziening. Zij ondernemen actie in overleg met minister Donner van Justitie. Alleen voor Schiphol geldt nu een lichte mate van alertheid. Als het dreigingsbeeld of het alarmeringsniveau wordt gewijzigd, zal Donner dat via de media bekendmaken aan de burgers, aldus de woordvoerder.

De bewindsman laat verder opnieuw onderzoeken of het wenselijk is in verband met de terreurdreiging een publiekscampagne te voeren. Vorig jaar is in Nederland ook die mogelijkheid onderzocht, maar toen gaven burgers aan geen behoefte te hebben aan algemene informatie. Dat was echter voor de moord op Van Gogh en de aanslagen in Londen.

Ook overheden zijn vanwege het dreigingsbeeld alert. Amsterdam sprak gisteren tegen dat er een specifieke dreiging zou bestaan voor het zeilevenement SAIL, dat medio augustus in de hoofdstad plaatsheeft. Bij de voorbereidingen zijn zowel de gemeente, politie, justitie en brandweer als de geneeskundige hulpverlening betrokken. Over veiligheidsmaatregelen worden geen mededelingen gedaan.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft vorig jaar honderden politiemensen in het land geïnstrueerd hoe zij in hun gemeente extra waakzaam kunnen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer