Buitenland
Lancering Discovery afgelast

De lancering van het ruimteveer Discovery is woensdag ruim twee uur voor de geplande start afgelast wegens problemen met een sensor voor de brandstof.

ANP/DPA/AFP/RTR
De astronouten op weg naar de Discovery. De lancering is uitgesteld. Foto EPA
De astronouten op weg naar de Discovery. De lancering is uitgesteld. Foto EPA

Volgens directeur Michael Griffin van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal de spaceshuttle zeker niet voor zaterdag worden gelanceerd.

De zeven astronauten waren al ongeveer een uur in het ruimteveer voor de lancering, die om 21.51 uur Nederlandse tijd was gepland. Het zou de eerste vlucht met een Amerikaans ruimteveer zijn geweest sinds het ongeluk met de Columbia begin 2003, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. De lancering moet voor 31 juli plaatsvinden, anders moet de NASA wachten tot september. Pas dan bevindt het internationale ruimtestation ISS zich weer in een gunstige positie voor aankoppeling van een spaceshuttle.

Dinsdag was een plastic en schuimrubberen afdekking van een raam van de spaceshuttle Discovery gevallen. Volgens de NASA kon de schade snel worden hersteld, waardoor het incident geen gevolgen zou hebben voor de lancering van de Discovery.

De afdekking, die de ramen voor de lancering schoon moet houden, viel twintig meter naar beneden en kwam terecht op een van de twee manoeuvreringssystemen die het veer in de ruimte wendbaar maken.

Enkele hittewerende tegels aan de rand van het systeem raakten daardoor beschadigd, zei een woordvoerder van NASA. De ruimtevaartorganisatie leek zich meer zorgen te maken over het weer dan over de lichte beschadiging. In het gebied rond Cape Canaveral in Florida waren voor woensdag stormen voorspeld, die de lancering konden vertragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer