Binnenland

Artsen dreigen met nieuwe stakingen

De huisartsen dreigen volgende week opnieuw te gaan staken als minister Hoogervorst van Volksgezondheid vrijdag weigert „de korting” van 90 miljoen euro op de huisartsenzorg in te trekken. Volgens de bewindsman is er echter van geen korting sprake; wel van een andere wijze van financieren.

Redactie politiek
27 May 2005 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 02:35
DEN HAAG – Een slechtziende stenografiste van de Tweede Kamer volgt haar hond als minister Hoogervorst van Volksgezondheid de Kamer zijn excuses aanbiedt. Hoogervorst betuigde tijdens het debat over de huisartsenstaking spijt over zijn uitspraak begin m
DEN HAAG – Een slechtziende stenografiste van de Tweede Kamer volgt haar hond als minister Hoogervorst van Volksgezondheid de Kamer zijn excuses aanbiedt. Hoogervorst betuigde tijdens het debat over de huisartsenstaking spijt over zijn uitspraak begin m

Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) denkt aan woensdag en donderdag als nieuwe stakingsdagen, zo zei hij donderdag. De staking die afgelopen woensdag startte, is vrijdag zijn laatste dag ingegaan. Volgens een woordvoerder van de LHV staakt ook vrijdag 90 procent van alle 7800 huisartsen.

In een overleg in de Tweede Kamer gaf Hoogervorst donderdag aan dat hij zo snel mogelijk met de artsen rond de tafel wil om een einde te maken aan het conflict. Hij voegde er echter wel aan toe dat hij geen extra geld beschikbaar heeft. „Maar ik ben recent al twee keer met de huisartsen tot een akkoord gekomen, dus de derde maal zal ook nog wel lukken.” Volgens CDA-kamerlid Buijs moet de minister eind volgende week een „begin van een akkoord” hebben, zo niet dan moet hij om gaan zien naar een bemiddelaar. Vrijdag spreekt LHV-voorzitter Vos met een hoge ambtenaar van het ministerie om te peilen of er volgende week onderhandelingsruimte is.

In het kameroverleg maakte de bewindsman zijn excuses richting de huisartsen over een door hem gegeven interview in de Volkskrant. Hij gaf daar „een fantasie prijs” en beweerde dat hij het geweldig zou vinden om Nederland een jaar of tien „per decreet” te regeren. De huisartsen grepen die opmerking aan om te bewijzen dat er met zo’n op macht gerichte minister niet meer te praten valt. Hoogervorst donderdag: „Ik ben dom geweest.”

Het conflict met de huisartsen spitst zich toe op een ’korting’ van 90 miljoen die de minister de artsen op wil leggen. Het geld gaat naar de zorgverzekeraars, die het terug kunnen geven aan artsen die extra zorg besteden aan bijvoorbeeld patiënten met suikerziekte of die op andere manieren hun zorg vernieuwen. Daarom is het volgens de bewindsman geen korting, maar een rechtvaardige herverdeling van middelen die ten gunste komt van huisartsen met een intensieve en bewerkelijke praktijk.

Ook kan zijn ingreep volgens hem nauwelijks met de term ”meer marktwerking” worden aangeduid. „Dat roept associaties op met de taxibranche of privatisering van de NS. Maar dat slaat echt nergens op. Want 95 procent van het inkomen van huisartsen is nog altijd een door de overheid gegarandeerd inkomen, dat collectief wordt geïnd. Vertel mij dan niet dat we de huisartsenzorg aan de markt overleveren.”

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt een nieuwe stakingsronde onaanvaardbaar. De organisatie beraadt zich op eventuele stappen tegen de huisartsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer