Binnenland

Kritiek op acties van huisartsen

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft zich met zijn laatste bod de woede van huisartsen in het hele land op de hals gehaald. Woensdagavond komen ze bij elkaar om te praten over welke acties zij gaan voeren. Zorgverzekeraars Nederland vindt het „onverantwoord” dat de huisartsen weer actie gaan voeren.

ANP
11 May 2005 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

Wat voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) betreft zou het beter zijn als de minister opstapt. Dat is beter voor de volksgezondheid, verklaarde Vos dinsdag in het radioprogramma Stand.nl.

Volgens Vos maakt de minister het de huisartsen erg moeilijk om hun praktijk in stand te houden. De minister wil de zorg zo veranderen dat huisartsen te weinig tijd per patiënt kunnen besteden, willen ze hun praktijk draaiende kunnen houden, stelt hij. „Als we geen actie voeren, komt de huisarts op lange termijn in gevaar.”

Hoogervorst is deze week in China op werkbezoek, maar laat via zijn woordvoerder weten niet te willen reageren. Hoogervorst en Vos liggen al tijden met elkaar in de clinch over de nieuwe financieringssystematiek die de minister volgend jaar wil invoeren. Daarbij moeten de huisartsen de zeggenschap over een deel van hun onkostenvergoeding afstaan aan de zorgverzekeraars. De huisartsen voeren daar al sinds vorig jaar actie tegen.

De huisartsen willen volledige zeggenschap over dit bedrag van 138 miljoen euro. Dat bedrag konden zij tot nu toe voor praktijkkosten gebruiken. Zij vinden dat dit geld moet worden opgenomen in het vaste inschrijftarief dat zij vanaf volgend jaar per patiënt krijgen. Het moet volgens hen niet zo zijn dat de zorgverzekeraars dat geld verdelen en zij daar individueel met de zorgverzekeraar over moeten onderhandelen, zoals de zorgverzekeraars en de minister voorstelden.

Hoogervorst wil daar niet helemaal in meegaan. Hij heeft besloten het inschrijftarief te verhogen van 45 naar 48 euro per patiënt. Hierdoor gaat 48 miljoen euro alsnog rechtstreeks naar de huisartsen. De overige 90 miljoen euro mogen de verzekeraars verdelen onder de huisartsen die nieuwe zorg bieden, zoals diabeteszorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer