Steeds meer Chinezen willen er mooier uitzien
De steeds grotere schare welvarende Chinezen wil er beter uitzien. Vooral jonge vrouwen stappen massaal naar kappers, schoonheidssalons en ook naar de plastisch chirurg.
De Chinese ’schoonheidsindustrie’ is volgens dinsdag verschenen cijfers dan ook een enorme groeimarkt in de Volksrepubliek.
De sector, die zeker 6 procent per jaar groeit, biedt intussen aan meer dan 16 miljoen mensen werk. Volgens de jongste gegevens telt China ruim 1,6 miljoen ondernemingen die zich met verbetering van het uiterlijk bezighouden. Iets meer dan de helft van deze bedrijven opende pas in de afgelopen jaren hun deuren. De meeste maken winst en de ondernemingen bieden vooral werk aan jonge vrouwen.
Volgens een recent artikel in The China Daily geven de stedelijke en wat rijkere Chinezen na hun huis, auto en reizen het meeste geld uit aan ’schoonheid’. Het schoonheidsideaal, dat alom wordt uitgedragen door de media, is vooral westers. Dat is ook de reden waarom jaarlijks vele duizenden jonge vrouwen hun Aziatische ogen operatief laten wijzigen in een wat meer rondere vorm.
De algemene opvatting is dat een mooier en ook meer westers uiterlijk uiteindelijk een betere baan en ook een betere huwelijkskandidaat zal opleveren. Een onderzoek onder net afgestudeerden van Chinese universiteiten gaf aan dat 54,3 procent van de ondervraagden denkt dat het uiterlijk de doorslaggevende factor is bij een sollicitatie.
De Chinese hoofdstad Peking telt momenteel zeker dertig goedgekeurde klinieken voor plastische chirurgie. Daarnaast zijn er honderden illegale klinieken waarover de Chinese regering zich steeds meer zorgen maakt omdat de kwaliteit van de ’chirurgen’ vaak uiterst discutabel is. Volgens Chinese media zijn er jaarlijks tienduizenden meldingen van min of meer mislukte ingrepen.
De fascinatie voor schoonheid gaat intussen zo ver dat er al een verkiezing is gehouden voor een Miss Nep: de schoonste van het land na een cosmetische ingreep. Sommige vrouwen gaan zo ver dat ze hun vermeende korte benen met een pijnlijke en langdurige ingreep een paar centimeter laten oprekken.
Overigens vinden ook mannen steeds vaker de weg naar de schoonheidssalon. Met de nieuwe Chinese popsterren en acteurs als voorbeeld willen veel Chinese mannen toch dat ’wasbordje’ hebben of eindelijk afscheid nemen van die wallen onder hun ogen. Het jaarlijkse haar- en schoonheidsfestival in Peking had voor het eerst afgelopen zomer ook een enorme nieuwe collectie mannencosmetica, die goed wordt verkocht in luxe winkelcentra in de grote steden.