Brabant: vertragingen bij aanpak stroomnet raken verduurzaming
Vertragingen bij de uitbreiding van het stroomnet in Noord-Brabant leiden ertoe dat het verduurzamen van het energiesysteem in de knel komt. Dat stelt de Brabantse gedeputeerde Bas Maes (klimaat en energie). Maes is niet blij met vertragingen voor plannen om in 2030 voldoende (30 procent) duurzame energie op te wekken. Maar hij zoekt andere opties. „Als je alles via het elektriciteitsnet wil doen, dan hebben we nog vele jaren netcongestie.”
Zo bekijkt Brabant de oprichting van een provinciaal warmtebedrijf. „Als er warmte door je huis gaat via het warmtenet, heb je geen eigen elektrische warmtepomp of airco nodig. Daar hoef je dan dus niet het elektriciteitsnet voor te verzwaren.” Maes kijkt ook naar ‘energiehubs’ waar ondernemers op een bedrijventerrein onderling uitmaken wie wanneer stroom gebruikt. „En we proberen het Rijk zover te krijgen dat de Delta Rhine Corridor, buizen met waterstof en CO2 van Rotterdam naar Limburg en Duitsland, ook een waterstofaftakking voor onze industrie krijgt. Daar kunnen we onze bedrijven op laten draaien. Die buizen gaan dan niet alleen door Brabant, maar zijn ook voor Brabant, een van de economische motoren van het land.”
Het noordoosten van Brabant gaat de vertraging bij het hoogspanningsstation bij het Gelderse Wijchen voelen. Maes: „Dat gebied krijgt nu nog elektriciteit vanuit Eindhoven. Het was de bedoeling die verbinding los te knippen, zodat er op het stroomnet bij Eindhoven meer ruimte komt.” Het vorige kabinet kwam met de regio-Eindhoven met een pakket ter waarde van 2,5 miljard euro om het woon- en werkklimaat in deze regio met veel techbedrijven (Brainport) te versterken.
Verder probeert Maes om procedures kort te houden en soms ook de regie te nemen. Zoals bij de aanleg van ondergrondse stroomkabelverbindingen tussen Eindhoven-Oost en Maarheeze en de Kempen. In plaats van alle betrokken gemeenten bij deze trajecten is nu de provincie er verantwoordelijk voor dat de kabelverbinding er komt.
De provincie is aandeelhouder van de regionale netbeheerder Enexis en neemt de komende jaren genoegen met een lagere winstuitkering. Enexis heeft daardoor ruim 1 miljard euro beschikbaar om extra te investeren in het netwerk.