Buitenland

Brussel stelt lijst veilige landen op voor afgewezen asielzoekers

De Europese Commissie heeft woensdag voor het eerst een lijst opgesteld met veilige landen. Afgewezen asielzoekers mogen alleen worden teruggestuurd als zij uit een veilig land komen. Het gaat om Kosovo, Bangladesh, Colombia, Egypte, India, Marokko en Tunesië. Deze lijst geldt voor alle EU-lidstaten. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.

16 April 2025 13:07Gewijzigd op 16 April 2025 14:45Leestijd 2 minuten

Asielaanvragen van mensen uit deze veilige landen moeten binnen drie maanden worden afgewikkeld. Aanvragen van mensen uit veilige landen mogen ook via een zogeheten grensprocedure worden behandeld. De asielaanvrager moet dan buiten de EU de beslissing afwachten.

EU-lidstaten mogen ook nog hun eigen lijst hanteren.

Nederland wilde graag dat meer landen veilig worden verklaard, zei premier Dick Schoof eerder.

„De EU-lijst van veilige landen van herkomst is een dynamische lijst”, zei de woordvoerder van de Europese Commissie. De lijst kan worden uitgebreid of herzien. Als landen niet meer voldoen aan de criteria als veilig land van herkomst worden ze van de lijst geschrapt. De Commissie beoordeelt de veilige landen op die lijst daartoe op gezette tijden.

Lidstaten mogen asielverzoeken van mensen die uit landen komen waarbij er weinig kans is op asiel, versneld behandelen, stelt de Commissie verder voor. Als aanvragers minder dan 20 procent kans maken op asiel, mag een versnelde procedure van drie maanden worden gevolgd. „Dit stelt lidstaten in staat zich flexibel aan te passen aan veranderingen in migratiestromen en waarschijnlijk ongegronde aanvragen sneller te verwerken”, zo staat in het voorstel.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten nog met het voorstel instemmen.

Als alle EU-landen dezelfde lijst met veilige landen hanteren, wordt de kans kleiner dat asielzoekers dat EU-land uitkiezen waarbij hun thuisland niet als veilig wordt beschouwd, redeneert de Commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer