BinnenlandPodcast Sprekend RD
Zijn we voorbereid op natuurrampen zoals in Spanje?

Het aantal dodelijke slachtoffers door noodweer wereldwijd blijft stijgen. In Amerika overleden er honderden mensen tijdens het tornadoseizoen. Maar ook dichter bij huis ervaren we de gevolgen, zoals de recente overstromingen in Spanje, waarbij meer dan 200 mensen omkwamen.

Ralph Hulsman
8 November 2024 07:26
beeld bewerking RD
beeld bewerking RD

Wetenschapsredacteur Michiel Kerpel benadrukt dat klimaatverandering deze weersomstandigheden verergert. „Elke graad opwarming betekent 7 procent meer watercapaciteit in de lucht”, legt Kerpel uit. Dit leidt tot hevigere regenbuien en grotere overstromingsrisico’s.

In Nederland worden maatregelen genomen om de impact van extreem weer te beperken, zoals het project Ruimte voor de Rivier, onderdeel van het Deltaprogramma. „Nederland staat wereldwijd bekend als waterland”, zegt Kerpel. „Onze dijken en waterbeheerprojecten zijn gericht op preventie, maar we moeten blijven anticiperen op toekomstige risico’s.”

Kerpel benoemt twee belangrijke strategieën: mitigatie en adaptatie. „Bij mitigatie proberen we de opwarming van de aarde te beperken door CO2-uitstoot te verminderen. Adaptatie richt zich op het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering”, legt hij uit. Na de overstromingen van 2021 in Limburg werden maatregelen getroffen om water beter vast te houden in heuvelachtige gebieden. „Zonder mitigatie is adaptatie echter dweilen met de kraan open.”

Met deze voorbereidingen kan Nederland veel risico’s beheersbaar houden. „Maar”, waarschuwt Kerpel, „we moeten blijven investeren in zowel preventie als aanpassing”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer