Binnenland

OM: afpakken crimineel geld complexer dan ooit

Crimineel geld afpakken is „complexer dan ooit”. Dat zegt landelijk coördinerend officier van justitie aanpak criminele geldstromen Anita van Dis in een interview met De Telegraaf.

15 April 2025 02:48Gewijzigd op 15 April 2025 03:54Leestijd 2 minuten

Onder meer doordat vaak niet duidelijk is wie de eigenaar van het criminele geld is, lopen de politie en het Openbaar Ministerie volgens Van Dis tegen problemen aan. „Er worden ingenieuze, vaak internationale witwasconstructies opgetuigd en soms heb je wel vierhonderd rechtspersonen op één adres”, zegt ze.

Ook bewijsvoering, slechte internationale samenwerking en wetgeving maken het lastig om beslag te leggen op geld en goederen van criminelen. „Wij lopen tegen de grenzen van de rechtsstaat aan. Natuurlijk hebben we die rechtsstaat wel te respecteren”, aldus Van Dis.

Vorig jaar wisten de politie en het OM beslag te leggen op geld en goederen met een recordwaarde van 400 miljoen euro, schrijft De Telegraaf. Maar in totaal was er voor bijna 20 miljard euro aan verdachte transacties.

Volgens Van Dis ontbreekt een duidelijke strategie voor de aanpak van witwassen. De officier van justitie pleit in de krant voor nationale coördinatie. Het delen van relevante informatie zou niet alleen moeten plaatsvinden met politie en bijzondere opsporingsdiensten, maar ook met bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en gemeenten. „Opvallend is dat bij het witwassen vaak gebruik wordt gemaakt van dezelfde structuren of constructies door verschillende partijen”, stelt Van Dis. „Daarom loont het ook om die constructies te ontrafelen. Maar dat kunnen we met alleen strafrecht niet, daarom is er een nationale strategie nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer