Karremans wil lange wachtlijsten voor psychische zorg aanpakken
Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat mensen die geestelijke zorg of hulp nodig hebben sneller worden geholpen dan nu. Staatssecretaris Vincent Karremans (Preventie) schrijft woensdag in een Kamerbrief dat zijn doel is dat in 2028 iedereen die mentale zorg of hulp nodig heeft, die binnen veertien weken ontvangt. Deze termijn wordt gezien als aanvaardbare wachttijd. Op dit moment wachten mensen soms wel 25 weken.
In oktober vorig jaar stonden ruim 108.000 mensen op een ggz-wachtlijst voor volwassenen en wachtte meer dan de helft langer dan die norm van veertien weken. Volgens Karremans richt de ggz-sector zich te vaak op mensen met lichtere problemen, terwijl die vaak ook op een andere manier kunnen worden geholpen. Op die manier wordt er meer ggz-capaciteit vrijgespeeld voor mensen die er juist slechter aan toe zijn. Zij wachten nu vaak het langst op zwaardere, passende zorg.
De VVD-bewindsman vindt dat „niet acceptabel” en wil dat de ggz beter inspeelt op de zorgvraag. Zo moet de zorgsector keuzes maken over de hulp die echt nodig is. Mensen die geestelijk in de knel zijn geraakt door bijvoorbeeld schulden, kunnen soms beter worden geholpen door ze door te verwijzen naar de schuldhulpverlening. Ook de sociale omgeving van betrokkenen is belangrijk om steun te geven aan mensen met lichtere problemen. Voor de zomer wil Karremans ideeën bekendmaken om te komen tot „een mentaal gezondere samenleving”.
Hij wijst erop dat er vorig jaar 9,5 miljard euro naar de ggz ging, meer dan ooit tevoren. De verwachting is dat de vraag naar geestelijke zorg verder toeneemt. Maatregelen moeten daarom onder meer de instroom beperken.