AH-moeder botst met activistische aandeelhouders op vergadering
Topman Frans Muller van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, en andere hoge leidinggevenden hebben woensdag tijdens de jaarvergadering in Zaandam opnieuw kritische vragen gekregen van activistische aandeelhouders. „Waarom negeren jullie dierenmishandeling? Wij zijn allemaal aandeelhouders en dit is een serieuze kwestie”, vroeg een activist bijvoorbeeld. Ook werden vragen gesteld over het verminderen van de CO2-uitstoot.
Ook activistische aandeelhouders van Milieudefensie zijn woensdag aanwezig bij de jaarvergadering. Eerder op de dag kwam een onderzoek naar buiten dat Milieudefensie had laten uitvoeren door onderzoeksbureau Profundo. Daaruit kwam naar voren dat Albert Heijn hogere winstmarges behaalt op biologische dan op niet-biologische producten.
AH maakt gezond en duurzaam voedsel op deze manier onbetaalbaar voor de gewone Nederlander, stelde voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong over de bevindingen. „Ik snap niet dat Ahold 40 procent te veel vraagt voor biologisch voedsel. Gaat Ahold Delhaize 48 procent minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019 in de gehele keten, door een kwart van de winsten in klimaat te investeren? En gaat u vanaf vandaag gezond en duurzaam voedsel betaalbaar maken voor iedereen en stoppen met de 40 procent extra winstmarge op biologische producten? Ik verwacht op alle vragen een ja.”
Daarmee is de aanpak van Milieudefensie iets anders dan vorig jaar, toen activistische aandeelhouders meermaals dezelfde vraag over het CO2-reductiedoel van 2030 stelden.
Het concern herkent volgens topman Muller niet dat biologisch voedsel duurder zou zijn dan reguliere producten. Hij beweerde dat ze dezelfde brutomarges hebben. Wel zijn sommige producten zoals biologische kipfilet iets duurder omdat de prijs van biologisch veevoer is gestegen, gaf hij toe.
Over de CO2-uitstoot meldde hij dat het concern de zorgen van Milieudefensie deelt en dat het „hard knokt” om te voorkomen dat de aarde opwarmt. „We oefenen druk uit op leveranciers om aan de doelen te gaan voldoen”, stelde hij.