ACM ziet grote prijsverschillen tussen energiecontracten
De energierekening voor huishoudens zal de komende jaren waarschijnlijk verder stijgen, maar er zijn ook grote prijsverschillen tussen energiecontracten, meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag. Volgens de toezichthouder kan overstappen naar een ander contract lonen, met verschillen tot wel 900 euro per jaar tussen het goedkoopste en duurste contract.
Onderzoek van de ACM wijst uit dat de tarieven van Kikker Energie deze maand beduidend hoger zijn dan bij andere leveranciers bij vergelijkbare variabele en dynamische contracten voor gas en stroom. Ook constateert de waakhond dat een aantal leveranciers beduidend hogere tarieven rekent voor hun modelcontract, een standaardcontract met een variabele prijs dat iedere leverancier aan moet bieden.
De ACM publiceert vanaf nu maandelijks een overzicht van contracten met beduidend hogere tarieven. „Dit helpt consumenten goed geïnformeerd een keuze te maken”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. Energieleveranciers mogen alle kosten die zij maken doorberekenen aan hun klanten en mogen daarnaast nog iets extra’s overhouden. De ACM ziet erop toe dat dit extra bedrag niet te veel is.
Uit eerdere berekeningen bleek al dat de transportkosten voor elektriciteit van een gemiddeld huishouden gaan oplopen van ongeveer 250 euro nu naar 600 tot 800 euro per jaar in 2050. De ACM denkt ook dat de verwachte bijmengverplichting voor groen gas en de introductie van het Europese emissiehandelssysteem ETS2 voor hogere kosten zullen zorgen. Huishoudens zullen hierdoor komende jaren mogelijk zo’n 14 euro per maand meer betalen voor de levering van aardgas.
Maar hoe hoog de energierekening precies zal uitvallen, is lastiger te voorzien. De variabele productiekosten van het opwekken van elektriciteit met wind- en zonne-energie zijn fors lager dan opwekking met aardgas. Dit heeft een dempend effect. Wat ook een rol speelt, is dat vloeibaar gemaakt gas (lng) waarschijnlijk breder beschikbaar komt waardoor de gasprijs kan dalen. Aardgas blijft waarschijnlijk nog een tijd nodig wanneer er even geen wind en zon is.