Europarlement tegen hervatten gesprekken EU-toetreding Turkije
Het Europees Parlement (EP) wil niet dat de gesprekken met Turkije over toetreding tot de Europese Unie worden hervat. De Europarlementariërs zijn „diep bezorgd” over de aanhoudende verslechtering van de democratische normen en „het meedogenloze optreden van de Turkse autoriteiten tegen kritische geluiden”, zeggen de Europarlementariërs van de commissie Buitenlandse Zaken woensdag in een verklaring.
De schorsing van de burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, was volgens hen bovendien politiek gemotiveerd.
Een groot deel van de Turkse samenleving wil democratie en is pro-Europees, ziet het Europarlement, maar Turkije voldoet bij lange na niet aan de criteria voor toetreding. Een land dat tot de EU wil toetreden moet onder meer stabiele instellingen hebben die democratie, de rechtsstaat en het naleven van mensenrechten garanderen.
De Europarlementariërs erkennen het strategische en geopolitieke belang van Turkije op onder meer het gebied van veiligheid, handel en migratie. Maar het EP vindt dat dergelijke belangen geen rechtvaardiging zijn om de toetredingsprocedures in te korten en de democratische principes te ondermijnen. „Lidmaatschap draait om democratie en hoe verder Turkije richting een volledig autoritair regime gaat, hoe verder het land zich van het EU-lidmaatschap verwijdert”, zegt Europarlementariër Nacho Sánchez Amor namens het parlement.
Het is volgens het parlement belangrijk om een „constructieve dialoog te onderhouden en de samenwerking te verdiepen op gebieden van wederzijds strategisch belang”.
Turkije is sinds december 1999 kandidaat-lidstaat. Sinds juni 2018 liggen de toetredingsonderhandelingen stil.