Buitenland

Duitse partijen werken aan laatste details van coalitieverdrag

De Duitse christendemocraten en sociaaldemocraten hebben vrijwel een akkoord bereikt over hun coalitieregering. Maar de onderhandelingen zijn nog niet voorbij en worden voortgezet om details uit te werken. Woensdagmiddag zou alles geregeld moeten zijn.

9 April 2025 09:32Gewijzigd op 9 April 2025 11:26Leestijd 2 minuten

„Het coalitieverdrag is rond”, was de boodschap rond middernacht uit kringen van de onderhandelaars van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD. De laatste onderhandelingsronde duurde dinsdag dertien uur. Over de inhoud werd niets losgelaten. De CSU is de Beierse zusterpartij van de CDU van Friedrich Merz, de vermoedelijke nieuwe bondskanselier.

Volgens Duitse media zijn de onderhandelaars van de partijen onder druk komen te staan door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend. De partijen zouden snel een beleid willen formuleren over financieel-economische vraagstukken. Daarbij zijn plannen voor lagere belastingen en bezuinigingen een moeilijk onderwerp in de gesprekken.

De partijen leggen het regeerakkoord ter goedkeuring voor aan partijleden of -besturen. Merz zou daarna op 7 mei tot nieuwe bondskanselier worden gekozen en een coalitieregering leiden van zijn CDU met de SPD. Er zijn al vier keer eerder zulke coalities gevormd en die hadden samen een ruime meerderheid in de Bondsdag. Dat leverde de coalitie de bijnaam ‘Groko’ van Grote Coalitie op.

Maar in de verkiezingen van februari verloor de SPD fors en raakte 86 zetels kwijt. De CDU won de verkiezingen en heeft er nu 208, terwijl de SPD nog 120 zetels over heeft in de Duitse Tweede Kamer die 630 zetels telt. De coalitie heeft dus een krappe meerderheid. Merz zei eerder tegen de krant Bild dat dit dus geen ‘Groko’ genoemd kan worden en dat een andere naam moet worden bedacht.

De grote winnaar van de stembusgang in februari was de rechts-radicale Alternative für Deutschland (AfD), nu de tweede partij van Duitsland. Volgens Duitse media werden de onderhandelingen over de regeringscoalitie „overschaduwd” door opiniepeilingen.

Afgelopen weekend bijvoorbeeld meldden Duitse media dat de AfD met 24 procent van de ondervraagden achter zich, voor het eerst in peilingen net zo groot was geworden als de CDU/CSU. Woensdag is opiniepeiler Ipsos met een peiling gekomen waarin de AfD met 25 procent zelfs groter was. De AfD heeft 152 zetels in de Bondsdag en is straks de grootste oppositiepartij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer