Strafproces tegen geschorste president Yoon van start in Seoul
Het strafrechtelijk proces tegen de geschorste Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol is donderdagochtend (lokale tijd) gestart in hoofdstad Seoul. Yoon is de eerste zittende president van het land die terechtstaat.
De 64-jarige voormalige officier van justitie zit gevangen sinds zijn arrestatie vorige maand voor het uitroepen van de militaire noodtoestand begin december. Daarmee wilde hij het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft, buitenspel zetten. Yoon is aangeklaagd voor het leiden van een opstand.
Yoons advocaat zei in de rechtbank dat de noodtoestand niet was afgekondigd om de staat „te verlammen”, maar om het volk te attenderen op de „wetgevende dictatuur van de grootste oppositiepartij, die de regering had verlamd”. De zitting in de rechtbank duurde ruim een uur. Yoon was aanwezig, maar zei niets. De volgende hoorzitting is op 24 maart.
Yoon schokte het land met de afkondiging van de noodtoestand. Het parlement dwong hem de maatregel na zes uur in te trekken. De president wordt ervan verdacht het parlement te hebben willen afsluiten om te voorkomen dat parlementariërs de noodtoestand zouden opheffen. Ook zou hij belangrijke politici hebben willen arresteren. Yoon ontkende dit eerder.
Zijn advocaten stellen dat het onderzoek onwettig is verlopen en trekken ook de rechtmatigheid van de aanklacht in twijfel. Zij beweren dat het binnen Yoons macht als president lag om een staat van beleg af te kondigen. Bij een veroordeling kan hij levenslang of de doodstraf krijgen. De doodstraf wordt echter nog maar zelden opgelegd in het land en ter dood veroordeelden worden in de praktijk niet meer geëxecuteerd.
Er loopt ook een afzettingsprocedure tegen de president. Het parlement stuurde Yoon vanwege de noodtoestand weg met een motie van afzetting. Het constitutioneel hof moet nog beslissen of Yoon mag terugkeren of wordt ontslagen. Experts verwachten het besluit in maart.