Ggz wil betere plekken voor mensen met gedragsproblemen
Mensen die zware psychische problemen hebben en daardoor overlast of gevaar veroorzaken voor anderen, kunnen nu niet de goede zorg krijgen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse ggz. De overkoepelende organisatie van de geestelijke gezondheidszorg pleit voor meer „aangepaste woonplekken met toezicht en begeleiding”.
Op zulke plekken zouden hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg, die mensen helpen met hun mentale problemen, nauw moeten samenwerken met bijvoorbeeld verslavingszorg. Volgens de Nederlandse ggz zijn er goede ervaringen met zulke plekken in Amsterdam, Den Bosch, Hilversum en Heiloo, maar vallen honderden mensen verspreid door het land buiten de boot.
Volgens een woordvoerster van de Nederlandse ggz moeten mensen soms leren hoe ze met anderen omgaan of hoe ze tegenslagen verwerken. „Of dat je in een wijk niet je muziek na 22.00 uur nog heel hard aanzet. Dingen die voor anderen normaal zijn, zoals een dag- en nachtritme of persoonlijke hygiëne, zijn voor deze doelgroep niet vanzelfsprekend. Die kun je beter een rustige plek op bijvoorbeeld een instellingsterrein geven. Dan zie je ook sneller dat het niet goed met iemand gaat, want dat kan bij deze mensen in vijf minuten omslaan.”
Doordat er te weinig van zulke plekken zijn, belanden deze mensen op straat. „Dakloosheid heeft nog nooit iemand geholpen om beter te worden, dus je kunt je voorstellen dat dat niet meehelpt”, stelt de ggz-koepel.
De organisatie verwijst onder meer naar de Utrechtse plaats Den Dolder, waar vorige maand een vrouw van 76 werd doodgestoken door een patiënt van ggz-instelling Fivoor. Afgelopen weekeinde werd een 11-jarig meisje in Nieuwegein doodgestoken. Volgens onbevestigde berichten werd die verdachte bij dezelfde instelling behandeld. Buren gaven aan dat ze al vaak over zijn gedrag hadden geklaagd. „Dat mensen zomaar worden neergestoken op straat is een verschrikking”, aldus de Nederlandse ggz.