Economie

Duitse industriële productie daalt flink

De Duitse industrie heeft het jaar 2024 teleurstellend afgesloten. De industriële productie van de grootste economie van Europa nam in december met 2,4 procent af ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is de grootste daling in vijf maanden. De daling was volgens het Duitse statistiekbureau Destatis vooral te wijten aan een lagere productie van auto’s en machines. Op jaarbasis daalde de productie met 3,1 procent.

ANP
7 February 2025 11:11Gewijzigd op 7 February 2025 11:36

De Duitse productiesector gaat al langer gebukt onder een hoge inflatie, dure energie en een zwakkere vraag vanuit de belangrijkste markt China. De nieuwe productiedaling bevestigt ook het zwakke einde van het jaar voor de hele Duitse economie, die in het laatste kwartaal van 2024 sterker kromp dan verwacht.

Over heel 2024 liet de economie van de belangrijke handelspartner van Nederland ook opnieuw een krimp zien. Duitsland kende daarmee voor het eerst in ruim twintig jaar twee opeenvolgende jaren van krimp. De Duitse overheid verlaagde onlangs ook de groeiverwachting voor dit jaar, van 1,1 procent naar slechts 0,3 procent. De Bundesbank voorspelt een groei van slechts 0,2 procent en waarschuwde voor een nieuwe krimp als de Amerikaanse president Donald Trump met zijn importtarieven een wereldwijde handelsoorlog ontketent. De Duitse economie heeft nog nooit drie opeenvolgende jaren van krimp laten zien.

ING-econoom Carsten Brzeski benadrukt dat de Duitse industriële productie na vijf jaar nog steeds ongeveer 10 procent onder het niveau van voor de coronapandemie ligt. De nieuwe productiedaling toont volgens hem opnieuw aan dat de industrie een rem heeft gezet op de Duitse groei en dat zal blijven doen. Dit schetst volgens Brzeski een weinig vleiend beeld van een land dat bekendstaat als industriële grootmacht.

Een lichtpuntje voor de Duitse economie vormt de export. Die groeide in december met 2,9 procent op maandbasis, terwijl de import met 2 procent toenam. Het handelsoverschot liep daardoor op. Het handelsoverschot met de Verenigde Staten steeg daarbij in 2024 tot een nieuw recordniveau. Dat zal een doorn in het oog zijn voor Donald Trump. De Amerikaanse president heeft herhaaldelijk geklaagd dat landen als Duitsland meer producten, zoals auto’s, verkopen aan de VS, terwijl ze zelf minder Amerikaanse producten kopen. Sinds zijn aantreden in januari heeft hij gedreigd importtarieven op te leggen aan de Europese Unie om dat aan te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer