Protestantse kerk Rozendaal naar Geldersch Landschap & Kasteelen
Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
![De protestantse kerk in Rozendaal (bij Velp) wordt toegevoegd aan het bezit van de natuur- en erfgoedorganisatie Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). beeld GLK](https://images.rd.nl/fill/crop:1890:1182:sm/w:1020/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F234640_b49b108f9b.jpeg)
Protestants Rozendaal
De protestantse kerk in Rozendaal (bij Velp) wordt toegevoegd aan het bezit van de natuur- en erfgoedorganisatie Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). „Met dit bijzondere achttiende-eeuwse rijksmonument wordt de historische verbinding met Kasteel Rosendael en het omringende landgoed versterkt en voor de toekomst veiliggesteld”, zegt GLK.
De kerk heeft een bijzondere bouw. De voorgevel doet denken aan een pakhuis, terwijl de zijgevels zijn voorzien van grote kerkramen, geïnspireerd op een Portugese synagoge. De achtergevel heeft de uitstraling van een achttiende-eeuws herenhuis. „Een dergelijke kerk met rijke adellijke en religieuze historie is nergens in Nederland te vinden en daarom markant te noemen.”
Tot het interieur van de kerk behoren historische wandschilderingen in de stijl van de jugendstil en een originele kerkinventaris, waaronder zilverwerk uit de achttiende eeuw, geschonken door de toenmalige kasteelheer. De ligging van de kerk aan de rand van Park Rosendael, met een historisch pad tussen kasteel en kerk, benadrukt volgens GLK de sterke culturele en historische verbondenheid van deze plek.
Het kerkgebouw blijft de komende jaren beschikbaar voor diensten en andere activiteiten van de protestantse gemeente, totdat de kerkenraad anders beslist. Voor de overdracht is nog wel goedkeuring van de classis Veluwe van de Protestantse Kerk in Nederland nodig.
Augustinuskerk Utrecht
Rooms-katholiek Utrecht vierde zondag, na een jarenlange restauratie, de plechtige heropening van de Sint-Augustinuskerk met de altaarwijding door kardinaal Eijk van het aartsbisdom Utrecht.
De Augustinuskerk, een waterstaatskerk uit 1839 in neoclassicistische stijl, is door de jaren heen zo goed als intact gebleven. Het interieur heeft een barokke stijl; zeker het hoogaltaar, de zijaltaren en de preekstoel zijn hiervan uitingen.
Om het herstel van het kerkinterieur te vervolmaken ontwierp een kunstenaar op verzoek van de Utrechtse Martinusparochie een nieuw consecratiealtaar en een ambo (lezenaar), in stijl met het hoofdaltaar. Tijdens de pontificale hoogmis plaatste kardinaal Eijk in dat altaar een schrijntje met volgens de parochie een reliek (een botsplinter) van kerkvader Augustinus.