Binnenland

„Zeeland gaat niet per definitie ontpolderen”

Het pakket maatregelen voor natuurcompensatie in Zeeland betekent niet per definitie dat er ontpolderd gaat worden.

Regioredactie
18 March 2005 20:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:21

Dat zei de Zeeuwse gedeputeerde M. Kramer vrijdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten in de Middelburgse Abdij. „Je hoeft niet altijd gelijk aan ontpoldering te denken om toch natuurcompensatie te kunnen doen. Denk aan een sluis of gat in de dijk, waardoor de achterliggende polder gewoon blijft bestaan en de dijk zelf niet wordt verlegd.”In Zeeland wordt een aantal maatregelen getroffen die het verlies aan natuur moeten compenseren. Dat natuurverlies is een gevolg van de nieuwe verdieping van de Westerschelde, waartoe de Nederlandse en Vlaamse regering vorige week besloten. Het dieper maken van de zeearm is nodig om zeeschepen ongehinderd naar het Belgische Antwerpen te kunnen laten varen.

In Zeeland, ook in de Staten, leeft veel verzet tegen de nieuwe verdiepingsronde. J. van der Giessen van de eenhoofdige D66-fractie in de Staten, liet gisteren duidelijk van zich horen. Zeeland moet een fermere bestuurlijke houding aannemen als het gaat over de besluitvorming rond de uitdieping van de Westerschelde, aldus Van der Giessen. „De bescheiden opstelling van Zeeland wordt kennelijk niet gehoord. Ik kan niet oproepen tot bestuurlijke ongehoorzaamheid, maar wel tot harder brullen. Zeeland is geen vergeten hoekje van Nederland.”

Gedeputeerde Kramer vindt dat hij de Zeeuwse belangen juist goed heeft verdedigd bij het kabinet en in België. „Het geld dat vorige week is toegezegd, is niet uit de lucht komen vallen. Zeeland heeft juist een heel goede deal gemaakt.” De gedeputeerde wil bij het pakket aan natuurcompensatie graag zelf de touwtjes in handen houden. „Daar hoort een constructieve opstelling bij.”

Voor de Zeeuwse SGP-fractie is eventuele ontpoldering „niet aanvaardbaar”, zei statenlid G. Roeland vrijdag desgevraagd. „Althans, niet in de klassieke vorm van dijkverlegging. Dat staat ook heel duidelijk in ons verkiezingsprogramma.” Roeland wil eerst meer duidelijkheid over de te nemen compensatiemaatregelen voordat hij zijn conclusies trekt. „De gedeputeerde wil graag de regie voeren. Maar waarover? Wat moet er nu precies gebeuren bij de Westerschelde tussen Vlissingen en Hansweert? Het eindresultaat van de natuurprojecten is vooralsnog niet duidelijk genoeg om een eindoordeel te vellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer