Patiënt opgepakt nadat hij was ontsnapt uit Fivoor in Den Dolder
Een 44-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden in Den Dolder, nadat hij was ontsnapt bij de psychiatrische instelling van Fivoor. De politie had een grote zoekactie opgezet, toen bleek dat de man er rond middernacht op de terugweg van begeleid verlof vandoor was gegaan. Omdat hij zich verzette bij zijn aanhouding, werd een politiehond ingezet.
Volgens een woordvoerster van de politie raakte hij lichtgewond, maar hoefde hij niet naar een ziekenhuis. De man is meegenomen naar het politiebureau. Of de patiënt een gevaar vormde voor zijn omgeving, wilde de politiewoordvoerster niet zeggen. „Maar zijn verleden was wel aanleiding om een grote zoekactie op te zetten.”
De man kwam terug van verlof en ging ervandoor toen hij bijna bij de kliniek was, zegt een woordvoerder van Fivoor. De woordvoerder van de kliniek kan niet zeggen of de patiënt eerder op verlof was geweest. Wel zal er binnen de instelling worden gesproken over hoe dit kon gebeuren.
In een zogeheten buurtmelding op de site van de instelling staat dat de patiënt tbs met voorwaarden heeft. Hij is in behandeling „in verband met een mishandeling door gevaarlijk rijgedrag”. De man verbleef vrijwillig in de instelling. Dat kan worden aangepast als hij zich niet aan de gestelde voorwaarden houdt. Of dat nu gaat gebeuren, kon de woordvoerder van Fivoor niet zeggen.
Over Fivoor in de Utrechtse plaats is al langer veel te doen. Onlangs stak een patiënt van de instelling in Den Dolder een 76-jarige vrouw dood en in de kliniek zat ook Michael P. toen hij in 2017 Anne Faber verkrachtte en vermoordde.
Burgemeester Joyce Langenacker verzocht eerder deze maand het ministerie van Justitie en Veiligheid om hulp bij het vinden van een nieuwe plek voor de instelling. De kliniek wil weg uit Den Dolder, maar het lukt niet om een nieuwe locatie te vinden.
Volgens de woordvoerder van Fivoor heerst er bij de patiënten meer onrust dan normaal over alles wat er gaande is. „De sfeer in het dorp en alle media-aandacht zorgen voor spanning. Daardoor kunnen patiënten soms onverwacht gedrag tonen.”