Nederlanders eten minder groenten en fruit
Nederlanders zijn vorig jaar minder groenten en fruit gaan eten. Handels- en telersbedrijven spreken van een „zorgwekkende daling”. Toch wist de sector meer groenten en fruit te verhandelen door een stijgende import en een groeiende verkoop in het buitenland.
Volgens GroentenFruit Huis, dat de belangen vertegenwoordigt van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit, is de Nederlandse consumptie van deze producten in 2024 met 3 procent gedaald. Nederlanders aten gemiddeld 2 procent minder groenten en 4 procent minder fruit, volgt uit de cijfers van de branche.
„Hiermee blijft de Nederlandse consumptie ver achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het Voedingscentrum”, waarschuwt GroentenFruit Huis. Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten, maar volgens de branche zit de gemiddelde Nederlander op slechts 60 procent van deze norm.
Waarom de consumptie is afgenomen, wordt bij de jaarcijfers niet gemeld. Wel wijst GroentenFruit Huis erop dat de afname zich zowel in de winkels voordeed als in de horeca en bij cateraars. De sector erkent dat groenten en fruit iets duurder zijn geworden vergeleken met een jaar eerder. Maar de prijsstijging zou meevallen, wanneer wordt vergeleken met die van andere goederen en diensten.
De productie van Nederlandse groenten en fruit vertegenwoordigde in 2024 een waarde van 4,7 miljard euro. Daarnaast steeg de import met 4 procent naar 11 miljard euro. Er werd tevens 3 procent meer geëxporteerd dan in 2023. Daarmee was een bedrag gemoeid van 15,6 miljard euro.
Nederland is een belangrijk doorvoerland voor groenten- en fruit. Vooral de import uit China steeg vorig jaar flink, met name door een groter aanbod van knoflook en gember. Verder kwamen er uit Kenia beduidend meer avocado’s en groeide de invoer van producten als blauwe bessen, druiven en kiwi’s uit Chili aanzienlijk.
De export richtte zich grotendeels op Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. De toename bij de export was met name te danken aan een grotere afzet van blauwe bessen, druiven en komkommers. Volgens GroentenFruit Huis was er tevens een behoorlijke toename te zien in de export naar Oostenrijk, België en Spanje, waarbij vooral druiven, avocado’s en tomaten bijdroegen aan de groei.