Binnenland

Meer exotische dieren in nood, waaronder veel TikTok-eekhoorns

Stichting AAP kreeg vorig jaar meer opvangverzoeken en meldingen van dieren in nood dan het jaar ervoor. Zo ontving de stichting, die dieren in nood opvangt, 1478 meldingen uit meer dan tien landen. In 2023 ging het nog om 1168 hulpbehoevende dieren. De meldingen gingen in 2024 vaker over suikereekhoorns, die populair zijn op TikTok omdat de dieren stukjes kunnen zweven. Verder betrof het vooral kleine zoogdieren als degoes en prairiehonden, maar ook onder meer wasberen, servals, mensapen en leeuwen.

ANP
10 January 2025 14:30

In totaal kwamen er over 87 suikereekhoorns meldingen binnen, waarvan het overgrote deel over diertjes in Nederland ging, aldus de woordvoerder van Stichting AAP. In voorgaande jaren ging het nog om zo’n vijf tot tien meldingen van suikereekhoorns, maar momenteel is het de diersoort waarvoor het vaakst opvang wordt aangevraagd in Nederland. Het zijn nachtdieren en daarom raken mensen er volgens de woordvoerder snel op uitgekeken.

Daarmee is de serval, die geregeld in het nieuws was vanwege ontsnappingen, van de „eerste plaats verdreven” als dier waar het vaakst opvang voor nodig is. De hoeveelheid meldingen over de katachtige „dalen een beetje”, aldus de woordvoerder.

Zowel de serval als de suikereekhoorn staan sinds 1 juli 2024 op een lijst met verboden huisdieren, samen met onder meer chinchilla’s en degoes. Baasjes die al een dier hadden dat op de lijst staat, mogen het houden tot het beestje overlijdt. De lijst zorgt ervoor dat dieren waar vaak opvang voor wordt aangevraagd niet meer gekocht en gefokt mogen worden door particulieren. Vorig jaar kreeg AAP in totaal 234 meldingen over dieren op de lijst, tegenover 206 meldingen in 2023. „De verwachting is dat dit aantal weer terugloopt als de laatste generaties populaire, maar ongeschikte diersoorten uit de huiskamers verdwijnen”, aldus de stichting.

In totaal redde de stichting vorig jaar 82 exotische dieren, ruim 20 procent meer dan een jaar eerder. Het ging voornamelijk om dieren die mensen thuis hielden, maar ook om dieren uit circussen en uit de illegale handel. Van deze dieren werden er 47 in Nederland gered, de rest in zes verschillende Europese landen. Ook regelde de stichting voor 108 dieren een permanent nieuw thuis, wat maakt dat er aan het eind van 2024 nog 374 dieren in opvangcentra van AAP in Almere en het Spaanse Villena zaten. Dat zijn er vijftig minder dan aan het begin van vorig jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer