OpinieCommentaar

Gazadeal dichtbij, maar voorzichtigheid blijft geboden 

Het is al zo vaak gezegd, maar deze keer lijkt het daadwerkelijk serieus. Een overeenkomst over een bestand in Gaza en vrijlating van de gijzelaars is volgens de betrokken partijen nog nooit zo dichtbij geweest. Eerdere mislukte pogingen nopen echter tot voorzichtigheid.

Hoofdredactie
17 December 2024 06:43
Een enorm bord met afbeeldingen van de gijzelaars die nog in Gaza zijn. beeld EPA, ABIR SULTAN
Een enorm bord met afbeeldingen van de gijzelaars die nog in Gaza zijn. beeld EPA, ABIR SULTAN

Families van ontvoerden leven voor de zoveelste keer tussen hoop en vrees. De afgelopen dagen kwamen er steeds meer signalen –zowel van Israël als van Hamas– dat de onderhandelingen over een deal zich in de eindfase bevinden. Na ruim veertien maanden zou er dan eindelijk zicht zijn op de terugkeer van hun geliefden, van wie er naar alle waarschijnlijkheid tientallen niet meer in leven zijn.

Volgens Hamas kan alleen „tegenwerking” door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een overeenkomst nog in de weg staan en de vrijlating van de gijzelaars in gevaar brengen. Daarmee neemt de Palestijnse terreurbeweging kennelijk al een voorschot op het afschuiven van de schuld op Israël als de deal alsnog mislukt.

Dat is echter veel te kort door de bocht. Want voor Israël zijn er nog wel een aantal serieuze hobbels te nemen voor de regering definitief akkoord kan gaan met een overeenkomst. Die Israëlische bezwaren hebben niets te maken met bewuste frustratie van een deal – laat staan met het negeren van het lot van de gijzelaars.

Hamas eist onder andere dat Israël zich volledig uit Gaza terugtrekt. De Israëlische regering wil echter voorlopig nog de controle houden over de zogenoemde Philadelphi Corridor, een strook land in het grensgebied tussen Egypte en Gaza. Daarmee wil ze voorkomen dat de terreurbeweging zich via het buurland opnieuw bewapent.

Ook heeft Israël grote moeite met de eis van Hamas om Marwan Barghouti vrij te laten. Barghouti was de leider van de Tanzim, de gewapende tak van de Palestijnse Fatahpartij. Hij werd in 2004 veroordeeld tot vijf keer levenslang en veertig jaar celstraf wegens betrokkenheid bij diverse terroristische aanslagen, waarbij in totaal vijf Israëliërs omkwamen en tientallen gewonden vielen.

Ondanks alle bezwaren lijkt een deal tussen Israël en Hamas dit keer wel echt in de lucht te hangen. Dat heeft alles te maken met het aantreden van Donald Trump als de nieuwe Amerikaanse president. Trump heeft de afgelopen tijd laten weten dat hij zo snel mogelijk een overeenkomst wil – liefst voor zijn inauguratie op 20 januari en wellicht zelfs voor het einde van dit jaar.

Bij zowel Israël als Hamas leeft de vrees dat Trump na zijn aantreden beide partijen verder onder druk zal zetten om tot een akkoord te komen, inclusief een dreigement van hard ingrijpen. Daarmee zouden ze de uitkomst van de onderhandelingen veel minder in eigen hand hebben.

Voor de gijzelaars en hun families is elke vorm van druk welkom. Want voor hen telt elke minuut. Maar ook dat is al zo vaak gezegd.

Hoofdredactie

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer