PolitiekLandbouwbeleid

Wiersma wil minder praten, maar concretisering beleid laat op zich wachten

Landbouwminister Femke Wiersma wil dat er in het beleid voor het landelijk gebied minder wordt gepraat en meer wordt gedaan. De preciezere invulling van het nieuwe stikstofbeleid laat echter nog op zich wachten.

29 November 2024 19:16
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Femke Wiersma. beeld ANP, Remko de Waal
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Femke Wiersma. beeld ANP, Remko de Waal

De bewindsvrouw informeerde de Tweede Kamer vrijdag middels meerdere brieven onder meer over haar plannen op het gebied van stikstof. Daarin maakte ze ook de „indicatieve verdeling” bekend van de 5 miljard euro die de coalitie in de formatie reserveerde voor de agrarische sector. Van het budget is 1,25 tot 2,5 miljard bestemd voor de geplande breed toegankelijke stoppersregeling voor boeren. Eenzelfde bedrag wordt uitgetrokken voor „innovatie en doelsturing”. Daarnaast is er 250 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van het mestprobleem, 500 miljoen voor natuurbeleid en 500 miljoen voor „visserij en overig”. In het voorjaar wordt een nader besluit genomen over de verdeling van de gelden. Eerder lekte via RTL Nieuws uit dat Wiersma 2,25 miljard wilde uittrekken voor innovatie en doelsturing en 1 miljard voor de nieuwe uitkoopregeling. Die bedragen zijn dus aangepast.

Hoewel de bedragen in de vrijdag gestuurde brief optellen tot maximaal 6,25 miljard, is er niet meer dan 5 miljard beschikbaar. Naar verwachting zal het kabinet alle uitkoopverzoeken van boeren die hiervoor in aanmerking komen willen honoreren. Het gevolg daarvan kan zijn dat er veel minder dan 2,5 miljard euro beschikbaar is voor innovatie.

Uitstootdoelen

In haar Kamerbrief over de hoofdlijnen van de kabinetsinzet op het verminderen van de stikstofuitstoot schrijft Wiersma over het op een nieuwe leest schoeien van de stikstofaanpak en het werken aan een structurele oplossing. Als „de belangrijkste inzet van dit kabinet” noemt ze de omslag van depositie- naar emissiebeleid in de landbouw. Concreet houdt dit in dat het kabinet individuele boeren uitstootdoelen wil meegeven. De agrariërs mogen vervolgens zelf weten hoe ze deze doelen behalen. Deze werkwijze wordt ook wel doelsturing genoemd, of aangeduid als „de boer aan het roer”.

In de hoofdlijnenbrief wordt deze „belangrijkste inzet” echter niet geconcretiseerd. Voor het einde van het jaar komt Wiersma weliswaar met een Kamerbrief over „een meer op emissies gestoeld beleid”, maar ook die gaat over „de contouren”, valt te lezen in de brief. Wiersma schrijft toe te werken naar „haalbare bedrijfsspecifieke emissiedoelen” op het gebied van klimaat en stikstof.

Nieuwe aanpak

Wiersma informeerde de Kamer vrijdag ook over een nieuwe aanpak voor het landelijk gebied die het door haar geschrapte Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) moet vervangen. De nieuwe aanpak is „meer gebiedsspecifiek”, aldus Wiersma. Ook het NPLG was voor een belangrijk deel gericht op gebiedsspecifieke plannen, maar wel voor opgeteld het hele landelijk gebied. Wiersma wil zich met de aanpak Ruimte voor Landbouw en Natuur (RLN) met name richten op veenweidegebieden en gebieden rondom kwetsbare Natura 2000-natuur. Net als in het NPLG wil Wiersma in de aanpak RLN gelijktijdig werken aan het halen van de doelen op het gebied van natuur, water en klimaat.

De minister schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer ook over een aantal algemenere „veranderingen in het beleid voor het landelijk gebied”. Een daarvan luidt: „Minder praten, meer doen.” Ook stelt ze „iedere euro” efficiënt te willen inzetten voor het werken aan de natuur-, water- en klimaatdoelen.

De Tweede Kamer debatteert komende woensdag met minister Wiersma over stikstof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer