Fondsen: meer preventie nodig om gezondheidsramp te voorkomen
Hoewel de levensverwachting waarschijnlijk blijft stijgen, maken gezondheidsfondsen zich grote zorgen. Ze zien in de woensdag verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM een bevestiging dat het „steeds slechter gaat met de gezondheid van Nederlanders”. De overheid moet volgens de 22 organisaties meer werk maken van preventie en duidelijke gezondheidsdoelen stellen „in al het beleid”.
De Samenwerkende Gezondheidsfondsen waarschuwden al eerder voor „een gezondheidsramp in slow motion”. Om daar actie tegen te ondernemen, organiseren ze volgend jaar een ‘Nationale GezondheidsTop’, die tot concrete oplossingen moet leiden. Bij het samenwerkingsverband zijn onder meer de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Alzheimer Nederland en het Longfonds aangesloten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelt de uitgebreide verkenning iedere vier jaar op. In de nieuwste editie staat onder meer de verwachting dat Nederlanders rond 2050 gemiddeld 86,5 jaar zullen worden, bijna vijf jaar ouder dan nu. Gezondheidsverschillen tussen rijk en arm blijven echter groot als er niets verandert. Mensen die maatschappelijk minder succesvol zijn, bijvoorbeeld door armoede en een gebrek aan sociale contacten, leven gemiddeld veertien jaar korter in goede gezondheid dan mensen die het beter voor elkaar hebben.
In de rapportage staat ook dat jongeren een steeds ongezondere leefstijl hebben. Overgewicht komt steeds vaker voor, net als mentale problemen.