BuitenlandPost Uit

Post Uit Xingang: Taiwan neemt tyfoon serieus

Buiten giert een fikse wind, af en toe vergezeld van een vlaag regen. Binnen is het gezellig, warm en droog. Dat klinkt bijna als een Hollands tafereeltje. Behalve dan dat de storm buiten reden is voor de kinderen om niet naar school te hoeven en ook veel werknemers zijn vrij van werk.

Hester Willemsen
25 November 2024 10:45

In Taiwan wordt een naderende tyfoon erg serieus genomen. De dag ervoor is het druk op de markt; iedereen slaat eten in voor dagen binnenblijven. Door de vraag schieten de prijzen de lucht in. Op school wordt er  gespeculeerd over tyfoonvrij. Voor de zekerheid geven de leraren alvast huiswerk mee om de komende dagen door te komen, want een dag niet leren is geen optie. Het nieuws wordt extra vaak gecheckt. Hoe beweegt de tyfoon zich? Komt hij deze kant op en hoe snel verplaatst hij zich? ’s Avonds om acht uur is daar dan het verlossende bericht. De provinciale overheid heeft besloten dat de volgende dag niet naar school of werk hoeft te worden gegaan. Dit bericht wordt door de kinderen uiteraard met gejuich ontvangen.

Een tyfoon is hetzelfde als een orkaan of cycloon: een grote wervelstorm die zich ontwikkelt boven tropische wateren. Hier in het oosten wordt het een tyfoon genoemd. Deze wervelstormen hebben een grote windkracht: minimaal 12, dus 117 kilometer per uur of hoger. Ook kenmerkend is het oog, een groot opklaringsgebied, in het midden van de storm.

Monteurs repareren de schade aan een bovengrondse elektriciteitsleiding. beeld Hester Willemsen

Dit jaar is het al de derde keer dat Taiwan getroffen wordt door een tyfoon. Hoewel het aantal dodelijke slachtoffers vergeleken met omringende landen,vaak meevalt, is de storm reden genoeg om binnen te blijven. Niet alleen is het oppassen voor rondvliegende voorwerpen of omvallende bomen, ook veroorzaakt de storm stroomuitval doordat de wind bovengrondse elektriciteitspalen beschadigt.

Eveneens de overvloedige regen kan gevaarlijke situaties opleveren. Vooral in bergachtige gebieden zorgt dit voor modderstromen en aardverschuivingen, maar ook in meer bewoonde gebieden veroorzaakt het plaatselijke overstromingen. Voor de zekerheid hebben we dan ook zandzakken voor de deuropeningen gelegd.

Ondanks de schade die elke tyfoon brengt, kan Taiwan niet zonder deze tyfoons, omdat ze zo veel regenwater meebrengen. Drie jaar geleden maakte het land een lange periode geen tyfoons mee, wat ervoor zorgde dat de waterreservoirs in het midden en zuiden van het land bijna droog kwamen te staan. Zelf merkten we toen ook dat het water schaars werd: twee dagen per week werd de waterleiding afgesloten om consumptie te beperken.

Na een hele nacht en dag te hebben geraasd, trekt de tyfoon tegen de ochtend het land uit, de straat van Taiwan in, richting China. Dat betekent ook dat deze dag weer een schooldag is. Met frisse tegenzin stappen de kinderen het natte schoolplein op, waar een heleboel blad klaarligt om opgeveegd te worden tijdens het ochtendcorvee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer