BuitenlandOorlog in Israël
Boze reacties op ‘gelijkstellen’ Israël en Hamas door ICC-aanklager

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen zowel leiders van Israël als Hamas veroordeeld. Biden noemde de beslissing van Karim Khan „schandalig”.

Redactie buitenland
De Amerikaanse president Joe Biden noemt het besluit van de aanklager „schandalig”. beeld EPA, Shawn Thew
De Amerikaanse president Joe Biden noemt het besluit van de aanklager „schandalig”. beeld EPA, Shawn Thew

„En laat ik duidelijk zijn: wat deze aanklager ook mag impliceren, er is geen enkele gelijkwaardigheid tussen Israël en Hamas”, aldus Biden. Kahn heeft maandag verzocht om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.

Volgens de aanklager hebben Netanyahu en Gallant zich schuldig gemaakt aan onder meer het uithongeren van burgers als oorlogsmethode, en zijn de Hamasleiders verantwoordelijk voor onder andere uitroeiing, moord en verkrachting als oorlogsmisdaden en als misdaden tegen de menselijkheid.

„Wij verwerpen de gelijkstelling van Israël met Hamas door de aanklager” - Antony Blinken, Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet zich in vergelijkbare bewoordingen als Biden uit. Hij noemde de beslissing „beschamend. Wij verwerpen de gelijkstelling van Israël met Hamas door de aanklager”, zei Blinken. De arrestatieverzoeken van de ICC-aanklager zouden de totstandkoming van een staakt-het-vuren, een gijzelingsovereenkomst en het leveren van extra humanitaire hulp in Gaza in gevaar kunnen brengen, aldus Blinken in de verklaring.

Ook het Verenigd Koninkrijk betoogde dat. Het besluit van de aanklager om een arrestatiebevel aan te vragen voor Netanyahu „helpt niet”, zei een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak.

Hongersnood

Directeur Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het „heel erg heftig” dat de aanklager Israëlische bewindslieden over één kam scheert met leiders van Hamas. „Het is onvoorstelbaar dat een land dat opkomt voor het internationale recht op zelfverdediging, gelijkgesteld wordt met een terroristische organisatie.”

Over de beschuldiging dat Israël in Gaza burgers opzettelijk aanvalt, wijst Mestrum op het Israëlische verweer dat een groot deel van de slachtoffers Hamasstrijders zijn. „Israël vecht tegen een organisatie die zich verschuilt achter de eigen bevolking.” Ook zou Israël mensen in Gaza willen uithongeren, maar Mestrum wijst erop dat nog bewezen moet worden of Israël met opzet hongersnood creëert in het gebied.

Volgens hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops verschillen beide zaken nogal van elkaar, zei hij tegen de NOS. „Wat betreft de Hamaszaak acht ik de kans op een proces wel groot”, aldus Knoops. De beschuldigingen tegen Netanyahu en Gallant zijn volgens hem moeilijker te bewijzen. De jurist acht de kans groot dat het ICC een arrestatiebevel zal uitvaardigen tegen het vijftal, maar denkt dat de gevolgen in de praktijk niet zo groot zullen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer