Meer landen bij initiatief om fossiele subsidies af te schaffen
Een Nederlands initiatief om fossiele subsidies en andere regelingen uit te faseren, heeft op de klimaattop in Bakoe drie nieuwe landen verwelkomd. Het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Colombia hebben zich aangesloten bij de coalitie van landen die uiteindelijk van dit soort regelingen af willen. Daarmee komt het totaal op zestien landen.
Klimaatminister Sophie Hermans noemde de uitbreiding van de coalitie „goed nieuws” en liet weten dat nog gesprekken lopen met meer landen. Volgens haar is het „belangrijk om dit onderwerp hoog op de agenda te houden”, al gaf ze ook toe dat het afschaffen van subsidies „een gevoelige en complexe kwestie” is, omdat van iedere bestaande regeling mensen afhankelijk zijn.
Hermans’ voorganger Rob Jetten lanceerde het initiatief vorig jaar op de klimaattop in Dubai. Het huidige kabinet heeft tot dusver vooral benadrukt dat het niet voor de rest van de EU wil uitlopen. Ook wil de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB een fossiele korting die eerder werd afgeschaft herinvoeren: rode diesel voor de landbouw. Hermans vindt desondanks dat Nederland nog steeds „behoorlijk geloofwaardig” leiding kan geven aan het initiatief dat er juist op is gericht om van alle fossiele regelingen af te komen.
De landen die meedoen aan het initiatief, hebben onder meer gewerkt aan het inzichtelijk maken van de bestaande regelingen. Het daadwerkelijk afschaffen van subsidies en belastingkortingen is volgens de aangesloten landen „een essentieel onderdeel van de puzzel om wereldwijd een transitie weg te maken van fossiele brandstoffen”. Het idee is dat het op zo’n manier gebeurt, dat er een „gelijk speelveld” blijft tussen de landen.
Ook Milieudefensie juicht de uitbreiding van de coalitie toe. De organisatie vindt wel dat Nederland met daden moet laten zien dat het menens is. Minister Hermans zou daarom nog tijdens deze top „de nodige stappen moeten aankondigen”, vindt Milieudefensie. „De miljarden aan fossiele subsidies die nu verdwijnen in de zakken van bedrijven, ten behoeve van hun winst, gaan ten koste van gewone mensen en het klimaat.” Dat geld kan volgens de organisatie beter worden besteed aan klimaatfinanciering aan armere landen.
De term ‘fossiele subsidies’ kan wat verwarrend zijn. Voor het overgrote deel gaat het niet om geld dat de overheid aan bedrijven geeft, maar om belastingkortingen en -vrijstellingen.