De voormalige stortplaats Nauerna in de gemeente Zaanstad wordt omgevormd tot een park. Het terrein langs het Noordzeekanaal moet de komende jaren uitgroeien tot een recreatiegebied van 60 hectare.
Vorig jaar ging al 7 hectare open voor recreanten en daar komt binnen drie jaar aan de noordkant nog 12 hectare bij. Daar wordt de grond met onder meer folie afgedicht. De rest van het gebied wordt gelijktijdig voorzien van drainage- en deklagen van grond. Als metingen uitwijzen dat ook dit deel veilig is voor recreatie kan het park uitgroeien tot 60 hectare, inclusief een langs het kanaal opgesteld zonnepark.
De organisatie Afvalzorg, die hier een groot kantoor heeft staan, zorgt voor de afwerking van de stortplaats en de inrichting van het park. Na jaren van procedures hebben de provincie Noord-Holland, gemeente Zaanstad, Afvalzorg en Belangengroep Nauerna (BGN) overeenstemming bereikt over recreëren in Park Nauerna in Assendelft.
„Dit is iets waar de bewoners en de gemeente lang op hebben gewacht”, reageert wethouder René Tuijn van Zaanstad. Ook voorzitter Ewald Antonissen van Belangengroep Nauerna is positief. „Gelukkig is na intensief overleg voor een scenario gekozen om een deel van het park versneld aan te leggen met folie, zodat de bewoners van Nauerna en Zaanstad op korte termijn veilig kunnen genieten van een mooi aangelegd Park Nauerna.”
Het akkoord volgde op onderzoek van het RIVM, dat op verzoek van de provincie bekeek hoe veilig kan worden gerecreëerd op gesloten stortplaatsen. „Dat zal andere overheden goed van pas komen”, zegt gedeputeerde Jeroen Olthof. Hij ziet meer mogelijkheden voor wat duurzaam stortbeheer wordt genoemd, een manier om verontreiniging in stortplaatsen via biologische afbraakprocessen onschadelijk te maken. Bestuurder Mark Vaal van Afvalzorg denkt ook dat veel partijen in Nederland hun voordeel kunnen doen met de nieuwe systematiek.