Bedrijven moeten gebruik van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden
Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. De hele categorie chemische stoffen komt op de lijst met ‘zeer zorgwekkende stoffen’, heeft staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) bekendgemaakt. De chemicaliën breken niet of nauwelijks af en kunnen schade aan de gezondheid en de natuur veroorzaken.
Ongeveer honderd PFAS vallen op dit moment in de ‘zeer zorgwekkende’ categorie, maar in totaal zijn er duizenden van deze stoffen. De hele categorie PFAS staat op een lijst van Ospar, een verdrag voor de bescherming van het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Alles op die lijst komt ook automatisch op de Nederlandse lijst met ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS). „Dat alle PFAS nu ZZS zijn, gaat enorm helpen”, zegt Jansen in een verklaring.
Bedrijven die PFAS gebruiken, moeten elke vijf jaar een plan maken om het gebruik van de stoffen tegen te gaan. Als het niet lukt om het gebruik van PFAS te voorkomen, moeten ze proberen te voorkomen dat de stoffen in de lucht of het water komen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weet niet om hoeveel bedrijven het gaat.
Over sommige PFAS is veel bekend, maar over andere veel minder, schrijft het RIVM. „We weten op dit moment niet of deze andere PFAS mogelijk risico’s geven voor mens of milieu of dat er risico’s ontstaan doordat mens of milieu aan meerdere PFAS tegelijk worden blootgesteld.”
Toch is het ministerie niet bang dat er meer PFAS dan nodig op de lijst komen. „Ook al zijn de risico’s per stof uit de groep PFAS verschillend, ze zijn allemaal heel persistent en dragen uiteindelijk allemaal bij aan de overschrijding van veilig geachte grenswaarden.”
Zuid-Hollandse gedeputeerden zijn blij met de aanscherping. Rond de Dordtse fabriek Chemours bestaan al jarenlang zorgen over PFAS-vervuiling. Voor de problemen rond het chemiebedrijf heeft staatssecretaris Jansen een aanspreekpunt namens alle ministeries aangesteld.